Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски

...
Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски
Коментари Харесай

Военният министър се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас

Военният министър Стефан Янев се разгласи против разполагането на войски на НАТО у нас. Според него " не са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия ".

" Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България ", уточни Янев във Facebook профила си.

Той за повторно в границите на два дни разяснява обявата на авторитетното немско списание " Шпигел ", в която е представен. Той е изискал алиансът да откри военно наличие в България и Румъния като това, което към този момент има в Полша и балтийските страни.

Янев отбелязва, че в границите на НАТО се разясняват разнообразни разновидности за отговор, в това число разполагане на спомагателни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно наличие

" На този стадий те са на равнище военно-техническо разискване и дефинитивно решение не е взето. Моята позиция е, че сходен спор, респективно – метод, има капацитет да докара до нежелано повишаване на напрежението в района. Още повече, че на този стадий няма учредения следените процеси да се преглеждат като директна опасност за Алианса и съответстващата зона за сигурност. В този смисъл не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия ", написа Янев.

Според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България.



" Същевременно още веднъж наблягам, че процесите в геополитическата среда би трябвало да се наблюдават с изключително внимание. Отчитайки динамичността в средата на сигурност, българската страна има подготвеност да усили потенциала на лични национални сили на своя територия в подтекста на съюзните благоприятни условия за въздържане и защита. Тази подготвеност е функционалност на евентуалната опция от поява на всевъзможен вид опасност, без значение от направлението, от което произтича ", уточни Янев.

Темата бе коментирана и от премиера Кирил Петков.

" Разговаряхме в НАТО основно за стратегическа инфраструктура. За войски до този миг не сме дискутирали в елементи ", сподели Петков, който

Според " Шпигел " предложенията, направени от военачалник Тод Уолтърс, висш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на процедура ще разширят Засиленото предно наличие на алианса, в границите на което НАТО е разположил военни сили в балтийските страни и Източна Полша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР