Военните ни под пагон са с 5 000 по-малко. Миналата

...
Военните ни под пагон са с 5 000 по-малко. Миналата
Коментари Харесай

Изненада! Расте мощта на българската армия, вижте класацията

Военните ни под пагон са с 5 000 по-малко. Миналата година сме имали 30 000 индивида, а тази са 25 000

 

Българската войска задмина по мощност тази на Хърватска и към този момент диша във врата на прилежаща Сърбия, стана ясно от профилирания боен уебсайт Global Firepower.

Миналата година родната войска бе на 67-мо място, а тази година се изкачва с 8 места нагоре и заема 59-то място в класацията. 

През 2022 година Хърватска бе преди нас на 62-ро място, до момента в който в този момент е паднала на 69-то.

Миналата година прилежаща Сърбия заемаше 61-во място, до момента в който в този момент се е изкачила до 58-мо място и е единствено с една позиция преди нас.

Въпреки че страната ни се показва по-добре тази година в класацията, от данните на уеб страницата излиза наяве, че военните под пагон са с 5 000 по-малко. Миналата година сме имали 30 000 индивида, а тази са 25 000. 

Също по този начин през миналата година при нужда армията ни е можела да нарасне до малко над 3 млн., до момента в който за тази година индикаторите спадат до малко над 2,6 млн.

В боеспособен проект нещата не се трансформират. Армията ни си разполага със същата техника с каквато и предходната година. В небето имаме 11 изтребителя, два бойни хеликоптера, 20 подготвителни самолети и 7 транспортни. По земя разполагаме с 410 танка, близо 600 бронирани машини и 192 ракетни ситуации. По вода може да разчитаме на 4 фрегати, 2 корвета и 12 миночистачи.

Иначе в международен проект челната четворка не се трансформира, а точно първи са Съединени американски щати следвани от Русия, Китай и Индия. 

В топ пет обаче към този момент влиза Англия, които се изкачват с няколко места нагоре. В топ 10 влизат още Южна Корея, Пакистан, Япония, Франция и на десето място е Италия. Бразилците пък изпадат от международната десетка. 

Съседна Турция се изкачва с две позиции и към този момент заема 11-то място. Северната ни съседка Румъния обаче пада от 38-мо място на 47- мо.
Северна Македония се катери по стълбицата, като от 135-то издрапва до 108-мо място. Другата ни съседка Гърция пада с три места и за 2023 година е класирана на 30-то място.

При оценяването са взети поради повече от 50 фактора, измежду които брой на популацията, брой на наличната военна работна мощ, типове въоръжения и техният брой, естествени запаси, логистични благоприятни условия, бюджет за защита и географско местонахождение.

Анализаторите означават, че неповторимата вътрешна формула, употребена при приемането на резултатите, разрешава на по-малките, по-напреднали в софтуерно отношение страни да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР