На живо: Военните началници на ECOWAS ще се срещнат за преврата в Нигер

...
Военните началници на западноафриканските държави ще се срещнат в четвъртък
Коментари Харесай

Военните началници на западноафриканските държави ще се срещнат в четвъртък в Гана, за да координират възможна намеса, насочена към обръщане на преврата в Нигер. Но изглежда, че Африканският съюз не е съгласен с военен резултат. Следете нашия блог на живо за най-новите актуализации. Всички часове са парижко време (GMT+2).

Ключови събития от сряда, 16 август:

Африканският съюз „отхвърля“ военно решение на преврата в Нигер. Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз, органът, който отговаря за прилагането на решенията на блока, се срещна в етиопската столица Адис Абеба в понеделник за разговори относно кризата в Нигер, която един африкански дипломат определи като "трудна".

Според няколко източника, цитирани от френските медии, съветът отхвърли предложението на ECOWAS за организиране на военна намеса, освен ако нигерийската военна хунта не отстъпи властта и не възстанови президента Мохамед Базум. Базум е под домашен арест след преврата на 26 юли.

 

Междувременно ООН предупреди в сряда, че продължаващата криза в Нигер може значително да влоши продоволствената несигурност в обеднялата страна, призовавайки за предотвратяване на хуманитарни изключения от санкциите и затваряне на граници катастрофа.

Хуманитарната агенция на ООН OCHA подчерта, че дори преди демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум да бъде свален с преврат в края на миналия месец, страната е наброявала повече от три милиона хора с остра хранителна несигурност.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР