Военните, които разстрелваха демонстрантите на централния площад в Алмати, са

...
Военните, които разстрелваха демонстрантите на централния площад в Алмати, са
Коментари Харесай

Лидер на протестиращите в Казахстан: Руски миротворци разстрелваха демонстранти

Военните, които разстрелваха стачкуващите на централния площад в Алмати, са руснаци, влезнали в Казахстан като " миротворци ", споделя деятел на митингите пред изданието " Сибирь.Реалии ", представен от news.bg

По думите на правозащитника Мейрхан Абдуманапов - един от неофициалните водачи на протестиращите, военните са били без опознавателни знаци, облечени напълно в черно и са говорели единствено на съветски. Той споделя хронологично какво се е случило на 6 януари.

" От девет сутринта до шест и половина вечерта всичко беше умерено. През деня в лагера (на протестиращите - б.р) започнаха да идват известия: " Разотивайте се. В града дойде подкрепление: съветски войски и елементи на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) - беларуски, армeнски и още някакви, те ще употребяват мощ. " - показва деятелят.

По думите на Абдуманапов, единствено на него с сходен съвет са се обадили петима души и всеки е твърдял, че информацията е " от достоверни източници ": " Тази вечер или на следващия ден ще стрелят на месо. "

Протестиращите на Площада на републиката приели информацията " за осведомление ", само че множеството от тях не повярвали. Някои деятели въпреки всичко се отдръпнали дружно с хората, които водели със себе си.

" Когато се стъмни, в 18:30 или 18:40, на площада фактически се появиха бронетранспортьори с картечници. Първо от източната, след това и от западната страна. Започнаха да стрелят на месо. Хората се разпръснаха, видях, че някои паднаха. " - споделя деятелят.

Той е персонално е видял седем души, пронизани от патрони: " Един ранен в ръката, различен в главата. Успяхме да изведем двама ранени, другите не. Две девойки, напълно млади, и един юноша към този момент не посочваха признаци на живот. Още един възрастен, тежък, жив - пробвах се да го подвигна, само че не съумях... "

Абдуманапов акцентира, че военните, които разговаряли с протестиращите сутринта, се обръщали към тях на казахски, а тези, които пристигнали вечерта - единствено на съветски.

" Войниците се обръщаха единствено на съветски, освен това със застрашителен звук: " Освободете площада, ще разстрелваме. " Нито дума на казахски, от което се направихме извода, че това бяха съветски войски. Както ни предупреждаваха денем. " - разяснява правозащитникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР