Военни престъпления, престъпления срещу човечеството, дори геноцид, както го нарече

...
Военни престъпления, престъпления срещу човечеството, дори геноцид, както го нарече
Коментари Харесай

Какво означават термините военно престъпление, престъпление срещу човечеството и геноцид?

Военни закононарушения, закононарушения против човечеството, даже " геноцид ", както го назова във вторник американският президент Джо Байдън: тези обвинявания по адрес на съветските войски, които се множат, в действителност са понятия от интернационалното наказателно право, които си имат точни дефиниции.

Тези понятия се появяват след края на Втората международна война, по време на основаването на Международния арбитражен съд в Нюрнберг за съдене на нацистките военнопрестъпници, и са основно от компетенцията на Международния углавен съд (МНС), който на 3-ти март стартира следствие във връзка със обстановката в Украйна.

Тя разказва геноцида като " закононарушение, осъществено с желание да бъде унищожена напълно или частично една национална, етническа, расова или религиозна група като такава ".

Тези закононарушения могат да бъдат гледани и от национални съдилища, в случай че те имат право да упражняват универсална пълномощия, какъвто е казусът с Германия, Белгия, Испания, Франция и Швейцария.

Военни закононарушения

" Военните закононарушения " съставляват съществени нарушавания на интернационалното право, осъществени против цивилни или участващи в бойни дейности по време на въоръжен спор, които обосновават носенето на персонална отговорност на причинителите им - това е дефиницията, която дава на това разбиране Върховният комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Тези закононарушения подхождат на нарушаванията на Женевските конвенции, признати след Втората международна война, през 1949 година Най-скорошната им кодификация се съдържа в член 8 на Римския статут от 1998 година, с който е основан Международният углавен съд (МНС).

Този член дава над 50 образеца за военни закононарушения, като измежду тях са ликвидиране, подлагане на изтезания, взимане на заложници, потребление на деца за бойци, противозаконни депортирания, умишлени набези против цивилни, изнасилвания, грабежи и умишлени офанзиви против задачи за филантропична помощ или мироопазващи задачи.

Използването на газ и на неразрешени оръжия, които могат да причинят " ненужни премеждия ", или с които може да се нанасят " безразборни удари ", като да вземем за пример касетъчните муниции, също се счита за военно закононарушение.

Военните закононарушения са от компетентността на МНС. Този интернационален съд, основан в Хага, бе основан през 2002 година точно за да преглежда този вид закононарушения, а също по този начин закононарушенията против човечеството и случаите на геноцид. В по-ново време той преглежда и каузи за закононарушението експанзия.

Скорошен образец за наказание: през ноември 2019 година някогашният боен водач от Конго Боско Нтаганд беше наказан на 30 години непоколебим тъмничен затвор, най-тежкото наказване, налагано в миналото от МНС. Той бе наказан за военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Демократична република Конго при започване на този век.

Престъпления против човечеството

Понятието " закононарушение против човечеството " е основано и дефинирано на 8 август 1945 година с член 6 от статута на Международния арбитражен съд в Нюрнберг.

Дефиницията за него е " ликвидиране, изтребване, довеждане до робско положение, депортиране или друго безчовечно деяние, осъществено против цивилни, преди или по време на войната, или преследвания по расови или религиозни претекстове ".

То е основано след войната, с цел да бъдат съдени нацистките военнопрестъпници, чиито закононарушения преди този момент никой не си е представял, че са вероятни. Понятието е кодифицирано в член 7 на Римския статут на МНС, в който се споделя, че закононарушенията срещу човечеството са дейности като ликвидиране, изтребване, обезчестяване, гонене и всички други безчовечни дейности, осъществени " в границите на необятно или систематично нахлуване против цивилно население, което се подхваща съзнателно ".

Тя разказва геноцида като " закононарушение, осъществено с желание да бъде унищожена напълно или частично една национална, етническа, расова или религиозна група като такава ".

Геноцид

Терминът " геноцид " от юридическа позиция е употребен за първи път на Нюрнбергския развой, като с него се отбелязва изтреблението на евреите. Впоследствие, през 1948 година, той се трансформира в интегрална част от интернационалното право по силата на конвенцията на Организация на обединените нации за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

Примери на наказани за геноцид:

- през ноември 1994 година Организация на обединените нации основава Международния углавен арбитражен съд за Руанда, който е основан в Аруша (Танзания). Четири години по-късно трибуналът постановява първите присъди за пожизнен затвор, които са първото самопризнание на геноцида против малцинството тутси.

- клането в Сребреница, Източна Босна, при което близо 8000 момчета и мъже мюсюлмани са убити през 1995 година от босненски сърби, е прието през 2007 година за геноцид от Международния съд на Организация на обединените нации. Бившият политически водач на босненските сърби Радован Караджич и военният им лидер Ратко Младич са наказани на пожизнен затвор.

Нова категория: закононарушението експанзия

През декември 2017 година 123 страни, признаващи юрисдикцията на МНС (т.е. тези, които са утвърдили Римския статут; Съединени американски щати и Русия не са измежду тях) прибавиха " закононарушението експанзия " към сферата с компетентности на интернационалната пълномощия. Съгласно този нов член офанзивата против суверенитета на една страна от друга е експанзия и водачите, виновни за нея, могат да носят отговорност.

По-рано " закононарушението експанзия " фигурираше в учредителните документи на МНС, само че то не бе преследвано поради политическия му темперамент.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР