Военната хунта на Мали заяви, че са й необходими 24

...
Военната хунта на Мали заяви, че са й необходими 24
Коментари Харесай

Военните в Мали обещаха връщане на цивилното управление

Военната хунта на Мали съобщи, че са й нужни 24 месеца от март 2022 година, с цел да възвърне гражданското ръководство след прелом от август 2020 година, сподели в понеделник нейният представител, в границите на договаряния за унищожаване на глобите, наложени от прилежащите страни, които осакатяват стопанската система, предава Ройтерс.

Военните водачи на западноафриканската страна са подложени на напън да възстановят демокрацията, откакто смъкнаха държавното управление и не извършиха обещанието си да проведат избори през февруари, което докара до наказания от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).

" Продължителността на прехода е избрана на 24 месеца ", сподели представителят на преходното държавно управление Абдулай Майга по националната телевизия, като началната дата е 26 март 2022 година

Майга сподели, че указът е последвал " напреднал стадий на договарянията с ECOWAS " и Мали се надява глобите да бъдат анулирани.

" Приемането на този декрет е доказателство за желанието на (малийските) управляващи за разговор с ECOWAS ", добави той.

Лидерите на военните в Мали и ръководителите на прилежащите страни имаха различия по отношение на оферти петгодишен график за осъществяване на избори, който по-късно беше модифицирана на двегодишен - закъснение, което преди този момент беше отхвърлено като прекомерно дълго от ECOWAS. Прочетете още

Блокът ECOWAS не разяснява известието на малийските управляващи.

Продължителността на прехода също провокира раздор със западните сътрудници на Мали, в това число Съединените щати и Франция.

Държавните глави на Западна Африка се срещнаха в столицата на Гана Акра през уикенда, с цел да обсъдят обстановката и се съгласиха да не анулират глобите, които включват затваряне на граници и ограничавания върху финансовите транзакции, в случай че краткотрайните водачи не предложат по-кратък преход.

Очаква се водачите да се съберат на нова среща на върха преди 3 юли.

Военните държавни управления в прилежащите Буркина Фасо и Гвинея също са изправени пред сходни закани от страна на ECOWAS за закъснение на демократичния преход в тези две страни.

Европейски Съюз разгласи в средата на май, че, само че за момента няма да я завършва . Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, представен от " Ройтерс ".

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел разкритикува хунтата за това, че не се е дистанцирала от съветската частна военна компания " Вагнер " , която оказва помощ на военните на Мали и е упреквана за нарушавания на правата на индивида.

Борел уточни, че Европейски Съюз към момента не е получил гаранции от хунтата в Мали за невмешателство на съветски наемници.

Преходното държавно управление на Мали, което пое властта посредством боен прелом през 2020 година, се бори с ислямистки бойци и притегли помощта на частни военни реализатори, принадлежащи към съветската формация " Вагнер ".

Борел съобщи, че " Вагнер ", която към този момент е под глобите на Европейски Съюз, упрекната в нарушение на правата на индивида, евентуално е виновна за убийството на цивилни по време на военна интервенция в централен град на Мали в края на март.
 Макрон изтегля френските бойци от Мали
Макрон изтегля френските бойци от Мали

До това решение се е стигнало след разрива в дипломатическите връзки с Мали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР