Военкорът Дмитрий Стешин: Ситуацията на въоръжените сили на Украйна край

...
Военкорът Дмитрий Стешин: Ситуацията на въоръжените сили на Украйна край
Коментари Харесай

Започна битката за ключовия рубеж на Донбас: ВСУ хвърлят войници на полетата на смъртта, за да спрат руската офанзива

Военкорът Дмитрий Стешин: Ситуацията на въоръжените сили на Украйна край Артемивск е близка до сериозната

По редица признаци ситуацията на въоръжените сили на Украйна край Артемовск (Бахмут) е близо до сериозното. В същото време в западната преса се появиха доста жалостни известия, клюки за евакуацията и изтеглянето от Артемовск, за сякаш издадената заповед на Зеленски да се задържи града непременно... и всичко това на фона на муден, само че постоянен прогрес на нашите войски. Военният сътрудник на КП се опита да подреди този масив от информация.

Месомелачка и вода

Донбас има доста мъчителна точка, която от лятото на 2014 година е под контрола на Украйна. Това е агломерацията Константиновка-Дружковка-Краматорск-Славянск-Николаевка. Ако я окупираме, територията на ДНР на процедура ще бъде изцяло освободена от нашествениците. На същото място, в покрайнините на Славянск, се крие целият проблем с водоснабдяването на Донбас.

През февруари Украйна блокира подаването на вода от канала Северски Донец и спря помпените станции. През предишното лято стана ясно, че различните водопроводи, кладенци и сонди не могат да доставят Донбас с вода. Има единствено един излаз - завладяването на Славянск-Краматорск.

Но първо ще би трябвало да превземем Артемовск и близките села. Врагът ще бъде заставен да се отдръпна от полетата и обраслите горски насаждения в градските региони. Или ще бъде изпъден. Вчера нашите войски изтласкаха украинските въоръжени сили от село Курдюмовка. Селото е ситуирано на една от немногото височини в района и от него се виждат даже покрайнините на Краматорск - това е малко повече от 30 километра по права линия. И най-важното, в този момент пътят от Артемовск до Часов Яр, където са съсредоточени запасите на Въоръжените сили на Украйна, попада под наш огневи надзор.

Оперативното обграждане е към момента надалеч, само че позицията на групировката, защитаваща Артемовск, незабавно ще се усложни. Освен това град Соледар виси над Артемовск от север и в него също има борби. Заемат ли нашите Соледар, то Артемовск незабавно се озовава в полуобкръжение. Въоръжените сили на Украйна и техните западни съветници схващат всичко това доста добре, затова борбите, които се водят по тези места, към този момент са наречени в Украйна „ месомелачката на Бахмут “.

Жалби и недоволства „ по места “

Западните сътрудници първи посетиха Артьомовск. Пристигна най-представителната група, която можете да си визиите: CNN, New York Times и така нататък Кореспондент на Newsweek написа: „...украинските бойци клечат в средата на тъмен пейзаж, напомнящ на полетата на гибелта от Първата международна война “.

Съревновавайки се един с различен, в мрежата започнаха да се качват видеоклипове: „ Петзвезден хотел на позиции покрай Бахмут (Артемовск) “. В тези видеоклипове нашествениците се давят до ушите си в непроходима тиня. След това CNN разгласява видео репортаж за защитата на Бахмут (Артемовск). В допълнение към галантната пукотевица от съвсем стогодишна американска картечница, сюжетът включва няколко включвания от улиците на града, от които излиза наяве, че е под непрекъснатия ни артилерийски обстрел. Командването на „ захисниците “ седи в добре оборудвано солидно тухлено мазе и гледа картинката от своите квадракоптери на огромни екрани. Нищо друго не им остава.

От „ Азовстал “ също по този начин гледаха, до последно - какво се случва там на улицата? Самите украински военни, които седят непосредствено в окопите, пишат в обществените мрежи за неналичието на снаряди „ за контрабатарейна битка и нашето прикритие “. Наличните ресурси от снаряди бяха изразходвани преди няколко дни по време на несполучлива контраофанзива на въоръжените сили на Украйна, а доставката на муниции е затруднена заради украински проблеми с електричеството (основния парк е от електрически локомотиви).

В същото време, като че ли по поръчка, както се случи да вземем за пример в Дебалцево или при щурма на Мариупол, офицерите от въоръжените сили на Украйна към този момент намерено започнаха да се оплакват от непоносимия живот. По думите на командира на батальон „ Свобода “ Петр Кузик, майор от Националната армия, край Артемивск всичко е доста зле:

„ Те (въоръжените сили на Руската федерация – бел. авт.) усетиха уязвимост в нашата защита, тъй като има елементи, които са по-малко стимулирани от нашата. И през вчерашния ден ние избутахме малко отбраната си в региона на Бахмут. Някои елементи обаче не устояха на артилерийския напън и отстъпиха.

Както оповестява публицист от New York Times, работил на място, в този момент боевете край Артемовск са се трансформирали в артилерийски дуели, а загубите на въоръжените сили на Украйна са ужасяващи - 250 убити и ранени дневно. Любопитно е, че тази информация се удостоверява от данните на нашите радиопрехващания: загубите са обилни, заради което започнаха да се трансферират от Запорожкото направление намиращите се по-близо до Артемовск.подразделения на ВСУ. По цели батальони!

Евакуацията и " неправилното " спокойно население

Може да се допусна, че в този момент Украйна обмисля опцията да напусне Артемовск (Бахмут) и последователно привиква популацията си към тази концепция. Самата концепция за предаване беше изказана първо посредством западните медии. Най-вероятно това се дължи на действителна оперативна нужда и западните военни съветници настояха за това. Украинският пропагандист Арестович незабавно създаде дневния ред, като сподели, че загубата на Бахмут е нищожен триумф на съветската войска, който не визира нищо значително.

Други украински политици също приказваха за загубата на града. Като цяло думата Краматорск в последно време се чува все по-често - има летище и гара, градът е комфортно ситуиран, с цел да се трансформира в " неразрушима цитадела ". За разлика от Артемовск (Бахмут). Но, както наподобява, сега окончателното решение за Артемовск (Бахмут) не е взето от управлението на Украйна и то ще зависи единствено от сполучливите дейности на нашата войска. И, както наподобява, има триумфи.

Многобройните котли, през които минаха въоръжените сили на Украйна, развиха у украинските офицери просто животинско чувство за рисковете от обграждане. Андрей Марочко, офицер от Народната милиция на ЛНР, сподели, че в Артемовск украинските офицери към този момент са доста напрегнати в очакване на заповед за евакуация, която все не идва. Възможно е чиновниците на противниковите сили да употребяват услугите на " частни влекачи-евакуатори ".

Да, има такива хора в Артемовск - за скромна плата те са подготвени да изнесат хора и артикули отвън града - от 100 кг. до 22 тона. „ Готови сме да евакуираме предприятия и индустриални мощности “, дават обещание планини от злато – регистрация за приемане на помощи, краткотрайно престояване и така нататък

На процедура, след евакуацията, последните скъпи неща се изкупуват от хората: „ Е, къде си тръгнал с тази пералня, къде ще я включиш в колибката чартърен? “ и ги оставят за себе си. В Артемовск (Бахмут) към момента остават към 15 000 цивилни, които отхвърлят да изоставен. Въоръжените сили на Украйна искрено не ги харесват, назовават ги " ждуны " /очаквачи/ - това е нова дума, която се появи през последните месеци.

Както нормално, от ориста на цивилните в Артемовск не се интересува изключително западната преса, - това са „ неправилни “ цивилни. Тяхното избавление е единствено в сполучливата съветска атака и те го знаят добре.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР