Водните проекти са най-чакани от строителите в страната © Надежда

...
Водните проекти са най-чакани от строителите в страната © Надежда
Коментари Харесай

Бунтът на малките строители в Смолян

Водните планове са най-чакани от строителите в страната

© Надежда Чипева Кой апелира
" Адванс Строй ", " Ай Пи Зет ", " Артстрой ", " Барин Алп ", " Билдер ", " Венигаз " " ВиК-Строй ", " Викторио ", " Едистрой ", " Ековат- България ", " Инвестстрой ", " Инджовстрой ", " Инфрастройгруп ", " Кобрети 69 ", " Красин ", " Крис-МТ ", " Минерал ", " Палас Трансстрой ", " Строител ", " Стройвъзход ", " Стройинженеринг - В ", " Талант - М ", " Томов Трейд ", Юнимекс "
В строителния отрасъл от дълго време тече невидима битка - сред огромните компании и дребните локални компании.

Само първите 10 най-големи компании, измежду които " Трейс ", " ГБС ", " Хидрострой " и " Джи Пи ", имат общо оборот над 1.8 милиарда лева за 2018 година Повечето от тези огромни компании печелят огромните публични поръчки в разнообразни сфери - пътно строителство, жп инфраструктура и водни планове. Малките компании постоянно се оплакват, че не получават късмет да се състезават наедно в тази борба за обществени пари.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В Смолян тази тиха война избухна с цялостна мощ. Цели 24 дребни локални строителни компании ясно обявиха, че конкуренцията в областта на публичните поръчки е лимитирана, и по тази причина апелират две публични поръчки на " ВиК Смолян " в Комисията за защита на конкуренцията. И двата плана се финансират по последната огромна оперативна стратегия, която към момента не е раздала парите си - " Околна среда " (ОПОС).

Всички жалбоподатели са членове на регионалното посланичество на Камарата на строителите, която е упреквана, че съставлява ползите единствено на част от бранша.

Общият размер на инвестицията в смолянското ВиК е 91.3 млн. лева, а ОПОС обезпечава безплатна финансова помощ в размер 68.2 млн. лева

Походът против огромните

Единната тъжба е против поръчка с планирана стойност 22.7 млн. лева без Данък добавена стойност. По нея би трябвало да се построи нова водопроводна мрежа в размер на 2692 м и на 8452 м канализационна, както и да се извърши реорганизация надлежно на 5431 м водопроводна и 9070 м канализационна мрежа.

В жалбата си смолянските компании се опълчват на две съществени условия в критериите на търга. Едното е за последните три финансови години да са осъществили 30 млн. лева оборот. Според тях условието е несъобразено с " икономическото положение на строителния бизнес в региона на водоснабдяването и канализацията ". В жалбата си компаниите показват, че защото множеството ВиК планове са се изпълнявали през предишния програмен интервал, е мъчно компании с фокус в тази сфера да са изпълнявали планове в такива размери след 2015 година

Другото ограничаващо условие съгласно смолянските строители е за изпълнени размери за последните пет години в размер на 8 хиляди метра водоснабдителна мрежа и 17 хиляди метра канализационна мрежа. В жалбата се твърди, че това условие е " голословно повишено " и по този начин се лимитира кръгът от евентуални претенденти до точно най-големите строители. В поръчката не излиза наяве за какво тъкмо тези стойности са определени като референтни.

Другият търг, който се апелира, е двойно по-голям - за 46 млн. лева без Данък добавена стойност. Едната позиция е за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежа, като новите водопроводи са над 7.5 км на дължина, а новата канализация - 8.8 км Прогнозната й стойност е 31.2 млн. лева без Данък добавена стойност. Втората позиция е за реорганизация на основен градски сборен колектор.

Тук дребните строители още веднъж апелират условието за оборот за последните три завършили финансови години - надлежно 45 млн. лева и 23 млн. лева за всяка позиция.

Те печелят, след това дават

Дори " в обединяване всички 25 компании не може да отговорят на условията ", сподели пред " Капитал " Владимир Кехайов, мажоритарен притежател в " Крис-МТ ", една от компаниите жалбоподатели. Неговата компания има 1.65 млн. лева доходи за 2018 година В жалбата смолянските строители сочат, че това е едно от няколко ограничаващи условия, като другите още веднъж са свързани с изпълнени размери.

" Така се отстрани локалният бизнес ", разяснява Георги Писков, притежател на " Барин Алп ", която има 810 хиляди лева доходи за 2017 година съгласно последния си оповестен финансов доклад.

Според жалбоподателите търгът е изработен в интерес на " огромните строители ". " Определен кръг от десетина компании печелят всички търгове, а търсят нас като подизпълнители, по-късно имаме проблем с разплащанията ", прецизира пред " Капитал " Владимир Кехайов.

Жалбите са изпратени и до премиера Бойко Борисов.

Опитът другаде

Казусът в Смолян е индикативен и решението на Комисия за защита на конкуренцията ще бъде доста забавно, тъй като това е остаряла тактичност в сходни поръчки. Например в поръчката на община Тутракан за пречиствателна станция и доизграждане на ВиК мрежи прогнозната стойност е 25.2 млн. лева, а желаният най-малък оборот за три години - 40 млн. лева През април контракт за осъществяване на тази поръчка подписа ГБС.

От началото на годината поръчки за водни планове завоюва и " Джи Пи Груп " в Чирпан за 14 млн. лева, а обвързвана с тях компания - в Елхово за 15 млн. лева Преди две години " Хидрострой " завоюва поръчки на Видин и Златни пясъци, а средноголямата софийска компания " Каро трейдинг " строи станцията на Айтос.

Местната власт твърди, че по този начин подсигурява резистентност на плановете и се застрахова против възможни проблеми с изпълнителите, само че най-дълго траялият воден цикъл в страната - този във Враца да вземем за пример, демонстрира ясно, че сходна " гаранция " е изцяло безполезна. Там и двата определени изпълнителя - " Водстрой 98 " и " Понсстрой ", изпаднаха в неспособност да завършат строителството и то се проточи години.

Водните планове са от огромен интерес за строителния отрасъл, защото по оперативната стратегия са планувани над 1 милиарда лева вложения за програмния интервал. Много от търговете обаче се бавят поради обжалвания и към момента не са определени реализатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР