Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е

...
Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е
Коментари Харесай

Стоматолог: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е наложителна по време на заболяване, а откакто пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби би трябвало да отиде на боклука. Това разяснява пред БНР доктор Николай Шарков, ръководител на УС на Българския зъболекарски съюз.

Във връзка с отражението на коронавирусната зараза върху стоматологичните проблеми той означи, че ви русът няма да се отрази върху твърдите зъбни тъкани , а по-скоро върху венците и устната лигавица. Това обаче става на по-късен стадий, не в разгара на болестта.

Стоматолозите желаят достъп до регистъра на инфектираните и боледуващите от Covid-19, с цел да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са инфектирани и кои боледуват, съобщи още Шарков. Това не значи, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, посочи той.

Шарков поучава хората, които имат потребност от дентална грижа, само че са позитивни за ковид, да оповестят това на стоматолога си, с цел да може той да вземе нужните защитни ограничения.

В актуалната обстановка едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина , тъй като се съблюдават всички правила за яловост, безапелационен е Николай Шарков. По думите му, има инфектирани стоматолози, само че болестта не е пристигнала от кабинетите, а от обществените контакти.

Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински експерти, които следва да бъдат имунизирани против коронавирусната зараза, заяви още Шарков. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие : уста, нос, очи, акцентира той в предаването " Преди всички ".

По тематиката за водите за уста и дали са дейно средство за предотвратяване от ковид Николай Шарков разяснява, че първата обява в научно издание се е появила преди два месеца. Тези проучвания не са обхващали Сovid-19, а " всички вероятни останали вируси и микроорганизми ".

" Моето отношение е еднообразно към пациент, който не е преболедувал и този, който е преболедувал. Освен това те могат да ме излъжат във всеки един миг или да го премълчат, тъй че това не ме тормози ", разяснява в това време стоматологът от Враца доктор Георги Костов.

" Маски, ръкавици, шлемове, очила, дезинфекция - това са неща, които ги вършим всекидневно след всеки пациент. Удвояваме старания в тази тенденция ", описа той за работата си по време на зараза.

Д-р Диана Машова, която е прекарала болестта, пък показа, че има лек отлив на пациенти.

" Като цяло потокът от пациенти е намалял, само че не е спрял. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР