Водещите фондови борси по света се намират под солиден натиск

...
Водещите фондови борси по света се намират под солиден натиск
Коментари Харесай

Трус на световните фондови пазари заради опасения за "неизбежна" инвазия на Русия в Украйна



Водещите фондови тържища по света се намират под стабилен напън от продажби на акции поради възобновените терзания за възможна военна инвазия на Русия в Украйна, която може да бъде реалност даже още тази седмица.

Русия разполага с войски да нахлуе в Украйна " по всяко едно време " и американските жители би трябвало да изоставен страната в границите на идващите 48 часа, предизвестиха през уикенда Съединени американски щати. Инвазията може да стартира с въздушни бомбардировки, които биха затруднили заминаването и ще застрашат цивилните, показаха от Белият дом.

Междувременно американският президент Джо Байдън още веднъж съобщи, че всяка една възможна съветска офанзива по отношение на Украйна ще бъде последвана от серия съществени наказания. През уикенда Джо Байдън и съветският президент Владимир Путин организираха нов телефон диалог, без обаче да бъде реализиран осезателен прогрес.
Напрежението остава високо и в понеделник предвид на съветските военни сили, които организират учения покрай границата на Украйна с Беларус, както и на съветски военни кораби, ситуирани в Черно море. Предполага се, че Русия е разположила към 130 000 бойци покрай границата с Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц през днешния ден е на визити в Украйна и Русия, страхувайки се, че изтича времето, с цел да се предотврати война. Украйна пък изиска незабавна среща с Русия в границите на идващите 48 часа.

Нарастващите страхове, че нашествието на Русия в Украйна е неизбежна, предизвикаха нападателни продажби на акции на азиатските и европейските фондови тържища, като се чака този спад да се придвижи и на търговията на Уолстрийт. В същото време вложителите още веднъж се обърнаха към държавните облигации предвид на статута има на леговище при геополитически рецесии, което пък докара до понижаване на тяхната рентабилност.

Златото нараства с близо 1%, а петролните фючърси доближиха нови 7-годишни върхове.

Азиатските тържища завърши днешната търговия със загуби, като японският показател Nikkei падна с 2,23%, китайският Shanghai Composite се намали с 0,98%, а показателят Hang Seng - с 1,41%.
Европейските тържища бележат още по-сериозни спадове, като общият показател Stoxx Europe 600 се намалява с 2,67% към най-ниско равнище от 24-ти януари насам. Немският фондов показател DAX 30 губи 3,25% от цената си, а френският CAC 40 - 3,5%. Спад с над 3% бележат и главните показатели на фондовите тържища в Милано (IMB) и Мадрид (Ibex-35).

Фючърсите на американските фондови показатели сочат за отрицателен старт и на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се намаляват с към 230 пункта преди старта на днешната търговия (понижение  0,67%), тези на необятният показател S&P 500 - с 0,76% и на софтуерния показател Nasdaq 100  - с 0,94%.

В края на предходната работна седмица показателят DJIA падна с над 500 пункта (с 1,43%), S&P500 загуби 1,9% от цената си, а Nasdaq Composite падна с цели 2,78%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР