Водещите 10 лидери на компании в конкурса Мениджър на годината“

...
Водещите 10 лидери на компании в конкурса Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2022 г.: АНТОНИЯ СЪБЕВА, главен изпълнителен директор на „Мениджмънт Файненшъл Груп“ АД



Водещите 10 водачи на компании в състезанието „ Мениджър на годината “ с прогнози за развиването на стопанската система и провокациите пред ръководството на България.

Носителят на купата „ Мениджър на годината “ в петнадесетото издание на състезанието, ще бъде разгласен на 10-ти ноември на тържествена гала в Софийска опера и балет.* Конкурсът се организира под патронажа на президентската институция, а статуетката на спечелилия ще бъде връчена от президента Румен Радев.

Претендентите за купата „ Мениджър на годината 2022 “ към този момент са известни и дни преди оповестяването на нейния притежател стартираме  поредица, в която финалистите дават отговор на значими за бизнес бранша въпроси. В идващите дни ще ви представим диалозите, които организирахме с всеки един от тях в поредност по азбучен ред.   

 АНТОНИЯ СЪБЕВА, основен изпълнителен шеф на „ Мeниджмънт Файненшъл Груп “ АД . Стартира кариерата си в първата от фирмите в групата „ Изи Асет Мениджмънт “ АД през 2010 година като част от одиторския екип на компанията. Оттам минава към софтуерния хъб на групата Smart IT на позиция шеф. Има две магистърски степени – по счетоводство и надзор и по финанси от УНСС.

Кризата е опция да изградим по-голямо доверие

- Вълната от рецесии (политическа, икономическа, енергийна, войната в Украйна) направи бизнес средата комплицирана и мъчно предвидима. Как вашата компания се оправя в тази конюнктура? Кои са целите ви и тактиката ви за резистентност?

- Като група компании ние предоставяме голям брой финтех решения за всеобщия консуматор на 7 пазара. Във времена на политически дисбаланс и икономическа рецесия бизнесът ни наедно с цялата финансова сфера е изправен пред нелеки провокации.
Смятаме да продължим по пътя, по който сме поели от много време – дигитализацията и автоматизацията на процеси и модели. В тях е ключът за бързо и качествено развиване. Развиваме нашия IT хъб – Smart IT, наедно с останалите компании в групата, както и влагаме във външни софтуерни решения.
Второто значимо нещо е успеваемостта на всички бизнес равнища – да се усъвършенстват процеси, да се развият тактики и да се структурира активността на бизнеса по отношение на новите правила, които безспорно ще останат дълго като част от нашия живот.
Третият дирек е развиването на нашия хъб, който се занимава с data science (наука за данните). Колегите ни основават решения, явяващи се нашите автоматизирани вътрешен глас и сетива, даващи ни опция за изключителна акуратност, експедитивност и улеснение при обслужването на клиентите. Виждаме нашия капацитет в навлизането на пазари с огромен капацитет, каквито са Индия и Съединени американски щати.

- А какви благоприятни условия откривате за вашата компания в изменящата се среда?

- Кризата е спомагателна опция да изградим още по-голямо доверие сред хората в групата, които са най-големият ни актив. Без хората една компания е просто запис в Търговския указател. Развитието се случва и тогава, когато напуснеш зоната на комфорт. А какво е една рецесия, в случай че не излизане от тази зона на улеснение. При нас нововъведенията и развиването се случват точно по този начин – с доста сила, постоянно в здравословен спор, при който може и да прехвръкнат искри, отвън утъпканите пътеки.

- По какъв метод резултатите от изборите ще повлияят на бизнеса? Какво очаквате от идващото държавно управление да зададе като рамка, в която фирмите да могат да действат обикновено?

- Убедена съм, че всички бихме желали да излезем от изборната серпантина и да се даде опция за възстановяване на бизнес климата през политическа непоклатимост. Имат да се вземат сложни и значими решения на политическия терен и да се мисли за хармонично развиване на всички стопански субекти.
Надявам се идващият парламент да обърне повече внимание на някои тежки процеси в обществото ни като влошената демографска конюнктура, положението на образованието, което има незабавна потребност от промяна. Тя би трябвало да даде на децата на България по-адекватна подготовка за актуалния живот – нововъведения, технологии, включване във финансова система. Младите хора по нашите ширини нямат добре развити познания и умения във финансите.

- Прогнозите са за сложни идни зимни месеци. Как се подготвяте за провокациите пред вас и компанията ви?

- Нормални практики по време на рецесия в международен мащаб са замразяването на образованията и на назначенията, минимализиране на разноските. Много е значимо мениджърите да бъдем открити с хората в нашите екипи, да споделяме ясно и в точния момент. Най-демотивиращото нещо е, в случай че сътрудниците останат с усещане, че нещо се крие от тях или се прави без ясна цел. Необходими са мениджъри, които имат построено доверие и които демонстрират, че не престават да управляват по почтен и обективен метод.
Най-добрите антикризисни ограничения се вземат надалеч преди дадена рецесия да е пристигнала. При нас годишно вършим оценка на риска, проучваме другите фактори. Предприемаме дейности, които целят да създадат фирмите ни по-устойчиви при възможни сривове. Оптимизираме всеки бизнес развой, тъй че той да се случва по-ефективно, леко и с улеснение за клиентите ни.
И са значими освен положителните бизнес резултати, само че и духът на компанията, а това са нейните хора и полезности.

- Как оценявате икономическата среда в България?

- Всички прогнози са за неустойчивост и българският бизнес се приготвя за това. Ясно е, че предстоят времена на тествания. Това, несъмнено, не трябва да ни плаши, тъй като в такива времена опциите дебнат отвред. В нашето ДНК е заложено търсенето и намирането.

***

*И през 2022 година списание „ Мениджър “ продуцира филм, отдаден на финалистите в главната категория, както и спечелилите в четирите нови категории, посредством които състезанието беше надграден в своето петнадесето юбилейно издание. Филмът ще бъде излъчен премиерно на 27 ноември от 16:00 часа по bTV.

Генерален спонсор на 15-то издание на състезанието " Мениджър на годината " е.  

Състезанието за висши мениджърски достижения се организира и  с поддръжката на:  ,   , , , , ,   

Медийни партньори са :,  , , , , , , , ,  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР