Водещи японски компании са предложили днес най-голямото увеличение на заплатите

...
Водещи японски компании са предложили днес най-голямото увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Япония планира най-голямото увеличение на заплатите от десетилетия

Водещи японски компании са предложили през днешния ден най-голямото нарастване на заплатите от четвърт век, като резултатът от годишните трудови договаряния демонстрира, че най-малко към сегашния миг те се вслушват в апела на премиера Фумио Кишида за по-високи заплати за противопоставяне на инфлацията, съобщи Ройтерс.

Заплатите в Япония са потърпевши от годините на закъснение на растежа в третата по величина стопанска система в света, следено от края на 90-те години на предишния век. Така възнагражденията на японските работещи са останали надалеч под междинното за страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Понастоящем обаче слабата йена и нарасналите цени на комуналните услуги са нараснали разноските за импорт и са тласнали инфлацията до най-високото й ниво от десетилетия, подтиквайки японския министър председател да упорства за по-високо възнаграждение. 

Остава да се види дали наклонността за увеличение на заплатите ще бъде устойчива, да не приказваме за цикъл на по-силен стопански напредък и 2 на 100 инфлация, към която отдавна се стреми Японската централна банка (Bank of Japan).

Продължава да не е ясно и дали вълната от покачвания на заплатите ще се популяризира и към по-малките компании, в които работят седем от всеки 10 чиновници в Япония, които постоянно мъчно съумяват да трансферират разноските към по-големите си клиенти.

Очаква се огромните компании да покачат заплатите с към 2,85 на 100 на пролетните договаряния за заплатите (т.нар. " шунто " ), които завършват през днешния ден, съгласно изследване измежду 33 икономисти на Японския център за стопански изследвания (JERC).

Това е надалеч над миналогодишната стойност от 2,2 на 100 и е най-бързото повишаване на възнагражденията от 1997 година, когато Япония потъна в 15-годишна дефлация. Организацията на синдикатите " Ренго " (Rengo) призоваваше за нарастване от 5 на 100. Преговорите обхващат  както главната заплата, по този начин и бонусите, написа Българска телеграфна агенция.

" Вместо генерална смяна в позицията на фирмите, това е по-скоро случай на краткотрайна реакция към непредвидените и рекордно високи цени. Малко евентуално е нарастването на заплатите да продължи и идната година, без значение какво ще се случи с цените ". Това съобщи Такахиде Киучи, някогашен член на борда на Японската централна банка, който понастоящем е основен икономист в института за проучвания  " Номура " (Nomura). 

Предвид че потребителската инфлация от 4,1 на 100 надвишава покачването на заплатите, то ще е належащо увеличение с още 3 на 100 или повече през идните години, с цел да се поддържа стабилността на цените в границите на заложената от централната банка цел от 2 на 100. Това сподели Хисаши Ямада, старши икономист в Японския институт за изследвания. 

Правителството на Кишида евентуално ще организира през днешния ден взаимна тристранна среща със синдикални и работодателски организации за първи път от осем години, с цел да подсигурява структурно покачване на заплатите.

Японската стопанска система едвам избегна криза през последните месеци на 2022 година на фона на слабото ползване, напомня Ройтерс. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР