Водещи учени разкриха планове за мащабен мултинационален Европейски институт за

...
Водещи учени разкриха планове за мащабен мултинационален Европейски институт за
Коментари Харесай

Учени планират създаването на голям европейски хъб за изкуствен интелект

Водещи учени разкриха проекти за огромен мултинационален Европейски институт за проучвания в региона на изкуствения разсъдък (ИИ). Идеята е да се резервира и развие научния капацитет в Европа.

Новият институт ще бъде построен по сходни аргументи като Церн, основан след Втората Световна Война с концепцията да развива европейските физични науки и да спре приключването на мозъци в посока Съединени американски щати.

Името на новата институция ще бъде Европейска Лаборатория за Обучение и Интелигентни Системи (European Lab for Learning and Intelligent Systems – Ellis). Предвидено е институтът да има огромни центрове в няколко страни, измежду които Англия, всеки от които ще даде работа на стотици компютърни инженери, математици и други представители на разнообразни научни дисциплини с единствената цел Европа да остане в конкуренцията при разработките на изкуствен интелект.

В отворено писмо, което подканя държавните управления да работят, учените разказват по какъв начин Европа изостава от Съединени американски щати и Китай, където са водещите компании и университети в региона на ИИ. В писмото се споделя, че до момента в който няколко „ горещи изследователки точки “ в Европа към момента съществуват, „ най-хубавите учени на тези места биват непрекъснато преследвани от американски компании, които желаят да ги привлекат на работа. “

Разследване на Guardian от предходната година разкри доколко това приключване на мозъци нанася щета върху английските университети. Стана ясно, че докторантите напущат своите проучвания за 6-цифрени заплати в американски софтуерни компании. Някои университети са били ударени толкоз мощно, че са изгубили цяла генерация от надарени млади откриватели.

Писмото, подписано от учени от Англия, Германия, Швейцария, Израел и Холандия, приканва работата по новия институт да стартира още тази година. По предлагането, участващите страни би трябвало да финансират Ellis като вътрешноправителствена организация. Същият метод е прибавен при Европейската Лаборатория по Молекулярна Биология, която има огромен център в Кеймбридж.

„ Нещо би трябвало да се направи и то незабавно, “ споделя Зубин Гахрамани, професор по осведомително инженерство в Кеймбридж и основен академик на Uber. “Това ще даде мащаб на Европа с центрове, в които ще имаме не десетина учени, а стотици такива с експертиза от разнообразни страни. ”

Гахрамани е един от най-влиятелните учени в региона на ИИ във Англия. Той се причисли към екипа на Uber, откакто американската компания (Сан Франциско) купи Geometric Intelligence, стартъп в региона на ИИ, чийто съосновател е психолог от Университета Ню Йорк. Въпреки този ход, който е индикативен за проблемите на Европа, самият Гахрамани е главен мотор на английското присъединяване в предлагането за новия институт.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР