Тази седмица в Помоно (Калифорния) 23 робота се състезаваха за

...
Тази седмица в Помоно (Калифорния) 23 робота се състезаваха за
Коментари Харесай

Притеснявате се, че роботите ще превземат света? Вижте как се излагат

Тази седмица в Помоно (Калифорния) 23 робота се състезаваха за премията от 3.5 милиона $. Един робот излезе победител и вестоносец на бъдещето, в което хора и роботи ще работят дружно (дано не едни против други). Но доста машини се провалиха зрелищно, написа Smithsonian.

DARPA Robotics Challenge (Предизвикателство за роботи на DARPA) е въодушевено от трагичните събития във Фукушима. Тогава станало ясно, че имаме потребност от по-здрави и сръчни роботи спасители. Предизвикателството се състои в навигиране през симулирана среда на злополучие и извършване на задания, като да вземем за пример завъртане на кран, ръководене на транспортно средство и катерене по руини.

Ерико Гуизо и Евън Акерман пишат: „ Много роботи падаха, а някои падаха по няколко пъти. Колкото и никой сякаш да не искаше да види робот да пада, всеки в действителност искаше да види това, а многото предпоставки за рухване държаха хората на ръба на седалките им. “

„ Тези роботи са огромни и са направени от доста метал и вие бихте сметнали, че в случай че някой ги види, ще се уплаши незабавно “, споделя уредникът Гил Прат. „ Но ние чувахме въздишки от страдание, когато роботите падаха. И какво правеха хората всякога, когато робот означи точка? Радваха се. Това е нещо неизмеримо и считам, че е един от най-важните уроци от Предизвикателството – капацитетът на роботите не се състои единствено в осъществяването на механически задания, а и в това, че те ще оказват помощ на нас – хората, да се свързваме един с различен. “

Тези роботи не вземат сами решения. Те сканират и мерят пространството, а по-късно предават информацията на екип оператори, които се намират на четвърт миля. В последна сметка към момента има потребност от човешка преценка. Но преимуществото е, че роботите могат да вървят тук-там, на които хората не могат. Но към момента наподобява, че роботите имат повече потребност от хората, в сравнение с противоположното.

Роботът победител е от Южна Корея, тим KAIST. Казва се DRC Hubo. Той извършил всички провокации за 44 минути и 28 секунди. Успехът на Hubo идва оттова, че той може да стои изправен на два крайници, само че също може и да коленичи, като има колелца на коленете си, с цел да може да се движи коленичил с огромна непоклатимост.

Гуизо и Акерман пишат за другите тимове: „ Другите тимове също се показаха добре, само че някои недоизкусурени неща им костваха време. Това включва робота CHIMP, който е единственият изправил се след падане; Momaro – елементарна, само че елегантна машина на колела, има две ръце и въртяща се глава; участникът на НАСА RoboSimian, който е с четири крайници и основава усещането, че прави придвижвания от йогата; ATLAS – хуманоид, който се задвижва посредством хидравлика и електричество (дело на Boston Dynamics).

Ето го и робота победител в деяние:

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР