Водещи невролози от цял свят са обединени от една цел

...
Водещи невролози от цял свят са обединени от една цел
Коментари Харесай

В мозъка има код на стреса

Водещи невролози от целия свят са обединени от една цел - да разработят способи за понижаване на напрежението, откакто стана ясно, че в мозъка има код на напрежението.

Напрегнатостта, обвързвана с мъчителен опит, може да се промени, като се трансформират спомените. Мозъкът създава специфичен белтък в отговор на напрежението.

Това оказва помощ на човек да преодолее напрежението и да резервира душeвността си в положително здраве. Всеки стресов ден изцяло прекроява мозъка, трансформира нервните кафези и качеството им на контактуване една с друга.

В множеството случаи тези реакции са адаптивни и потребни, тъй като оказват помощ на мозъка да се оправи със напрежението и да се образува съответна поведенческа реакция.

 Стрес

В изключително тежки случаи обаче тази опция на мозъка се изчерпва и нервните кафези в хипокампуса – региона, която дава отговор за паметта и образованието – стартират да работят по-зле.

Една от тактиките, които мозъкът употребява, с цел да се оправи със напрежението, е смяната на формата на дребните процесори, които мозъкът нормално употребява за обмяна на информация с други неврони.

Тези процесори се назовават дендритни шипове. Размерът на тези шипове е към една хилядна част от милиметъра. Те са разнообразни по форма.

Дългите шипове са преносими и любознателни и непрекъснато сменят формата и колегата, с който поддържат връзка. Те ни оказват помощ да разбираме новите неща и да се учим.

След време те стават зрели, трансформират формата си към гъбообразна и престават да се движат и да сменят сътрудниците си. Тези шипове ни оказват помощ да си спомним това, което сме научили в миналото преди.

Това обаче не постоянно е добре, тъй като е по-добре човек да не си спомня за някои изключително стресови обстановки, защото това може да провокира съществени психологични разстройства.

По този метод в мозъка ни непрекъснато се води битка за салдото на тънките и гъбовидните шипове – т.е. битка за това кое би трябвало да запомним и кое би трябвало да забравим.

Когато човек е в стрес, мозъкът му създава белтък, който понижава гъбовидните шипове и по този начин понижава паниката от бъдещи стресови събития.

Този белтък, наименуван липокалин-2 не се създава по принцип, само че при стрес се изхвърля в огромни количества. Той унищожава гъбовидните шипове.

Ако обаче се отстрани този белтък, реакцията към стрес е по-активна и мозъкът реагира по-неспокойно при стресова обстановка.

Липокалин-2 се създава от мозъка, с цел да ни отбрани от несъразмерното безпокойствие и да ни помогне да се оправим с сложни обстановки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР