Водещи български технологични компании се обединяват за да създадат първата

...
Водещи български технологични компании се обединяват за да създадат първата
Коментари Харесай

Български компании се обединяват за развитие на ГИС технологиите в страната ни


Водещи български софтуерни компании се сплотяват с цел да основат първата Географска информационна система асоциация в България. В навечерието на Световния Географска информационна система Ден 2017, софтуерните водачи Давид Холдинг, Датекс, Каниско, Колма, Мапекс и ТехноЛогика учредиха Български Географска информационна система Алианс – неправителствена организация, която ще работи за развиването и приложението на най-модерните географски осведомителни технологии в България.

За ръководител на управителния съвет на Географска информационна система Алианс бе определен Александър Лазаров, изпълнителен шеф на Мапекс: „ Технологиите, които до скоро бяха домейн на експертите се трансформират във значим фактор във всички сфери на публичния живот – хората ги употребяват посредством своите мобилни приложения и GPS, те са неразривна част от софтуерните платформи на бизнес организациите, а публичните служби и администрацията не биха могли да действат без Географска информационна система системи, изключително в области като сигурност, земеделие и кадастър. В България оперират както най-утвърдените интернационалните компании, по този начин и голям брой новаторски български компании. Всички ние имаме запас от знания и качества, от които може да се възползва страната ни. “

Една от първите и най-належащи задания на членовете на Географска информационна система Алианс е ускореното въвеждане на инструкция Inspire (директива 2007/2/EО на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2007 година за основаване на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност) в България – една извънредно значима част от електронното държавно управление на страната ни. Компаниите от Географска информационна система Алианс ще работят за подкрепяне на българската администрация за въвеждане на директивата, която изисква консолидиране на геопространствените данни от всички европейски страни в една единна цифрова система за продан на информация. Целият развой би трябвало да е приключил до 2021 година.

До края на годината, Географска информационна система Алианс ще сътвори и показа рекомендации за улеснение на процеса по цифровизация и продан на българските кадастрални и геопространствени данни с членовете на Европейски Съюз и с тази цел на 15-и ноември, като част от отбелязването на Световен Географска информационна система Ден в България, асоциацията провежда интернационална конференция по тематиката в страната ни.

Български Географска информационна система Алианс ще работи за одобряване и разпространение на Географските Информационни Системи като налична среда, подпомагаща администрацията и бизнеса, както и държавните органи в основаването на законови и подзаконови нормативни актове, отнасящи се до развиването и внедряването на Географска информационна система, използването и достъпността на геоданните, както и при контрола на тяхното осъществяване, и да посредничи в разговора сред Географска информационна система фирмите и администрацията като предизвиква партньорството сред обществения и частния бранш.

Географска информационна система Алианс е българска неправителствена организация на компании от сферата на географските осведомителни системи и геодезията. Членовете на Географска информационна система Алианс работят за улеснение и подкрепяне на процеса по развиване и въвеждане на Географска информационна система технологии в България, в това число и основаване на условия за просветителни стратегии по тематиката. Учредители на Географска информационна система Алианс са водещи български софтуерни компании: Давид Холдинг, Датекс, Каниско, Колма, Мапекс и ТехноЛогика.


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР