Водещата руска интернет фирма Яндекс (Yandex) заяви във вторник, че

...
Водещата руска интернет фирма Яндекс (Yandex) заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Кремъл овладя и новините на "руския Google"

Водещата съветска интернет компания " Яндекс " (Yandex) съобщи във вторник, че се е съгласила да продаде новинарския си агрегатор и началната страница yandex.ru на противника си VK (по-известен като " В Контакте " ), което евентуално в допълнение ще ограничи достъпа на руснаците до самостоятелни медии, заяви " Ройтерс ".

Сделката за цялостно придобиване, в която Yandex ще получи 100% от услугата за доставка на храна Delivery Club, бележи забележителна смяна в съветския интернет пейзаж, като " съветския Гугъл ", както назовават компанията, на процедура предава контрола върху разпространяването на онлайн наличие на следена от страната компания.

VK към този момент ръководи най-голямата обществена мрежа в Русия " В Контакте ", до момента в който Москва блокира достъпа до някои задгранични платформи, в това число Фейсбук и Instagram на Meta Platforms.

Дългогодишното угнетяване на самостоятелните медии от страна на Русия се ускори внезапно, откакто Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари, Почти незабавно бе признат закон, забраняващ това, което властта назовава " подправена информация " за въоръжените сили и анулира опцията на доста организации да излъчват и популяризират свободно вести, репортажи и мнения.

" Бордът и управлението на Yandex стигнаха до заключението, че ползите на акционерите на компанията... се обслужват най-добре посредством гонене на стратегическо овакантяване на медийния бизнес и пренасочване на фокуса върху други технологии и услуги ", се споделя в публично изказване. Компанията е листвана на Nasdaq и през последните години се съобрази с настояванията на Москва под опасност от санкции за това кои изявления могат да се демонстрират в нейния агрегатор на вести. Това бе последвано от рецензии за резултата на този компромис върху свободата на медиите. През февруари Yandex стартира да предизвестява съветските консуматори, търсещи информация за събития в Украйна, за ненадеждна информация онлайн.

Москва не е блокирала достъпа до множеството чуждоезични медии, които остават свободно налични в Русия и в Yandex, само че резултатите от търсенето в действителност лимитират достъпа до тези уеб сайтове, които информационният регулатор Роскомнадзор е забранил. Много от блокираните са рускоезични самостоятелни медии.

" Купуваме свободата си "

Бившият началник на Yandex News, Лев Гершензон, разказа на 1 март Yandex като основен детайл в укриването на информация за спора в Украйна. Yandex отхвърли да е съизвършител в цензурата.

" Купуваме свободата си ", сподели източник, непосредствен до Yandex. " Този бизнес беше такава гира на краката ни...Това ще ни разреши да създадем нашия бизнес доста деполитизиран, на практика изцяло деполитизиран. "

Ръководителят на Zen Антон Фролов на среща със чиновници през март изясни, че Yandex би трябвало да се концентрира върху нещо, което " при никакви условия не може да бъде политизирано по никакъв метод ". " При сегашните условия е невероятно по едно и също време да продължим да се занимаваме със наличие и осведомителни услуги, които засягат огромен брой хора, и да не попадаме под разнообразни типове напън както от вътрешната страна, по този начин и извън ", сподели Фролов. Следователно, съгласно него, компанията към този момент не може да се занимава с планове за наличие и най-вероятният вид е продажбата на Zen и Novosti на друга компания. Yandex господства съветския пазар за онлайн търсене с дял от към 62%, съгласно неговия личен изчерпателен инструмент Yandex Radar. Гугъл има към 36%, а mail.ru на VK е под 1%. Това изрично владичество на пазара за онлайн търсене евентуално ще продължи. Yandex.ru демонстрира пакет от вести под лентата за търсене, последван от поток от наличие.

Входната точка на компанията за търсене в този момент ще стане ya.ru, уебсайт, който наподобява на началната страница на Гугъл. От нея ще можете да стигнете до " Поща " и други услуги на Yandex. Няма да има раздел за вести - тази услуга, дружно с Yandex.Zen, ще се продава от компанията VK. " Компанията също ще пусне ново приложение Yandex за Android с Alice (бел.ред. - приложение, сходно на Siri на Apple) ", се споделя в изказването.

Yandex.ru, дружно с News и Zen, ще бъде преименуван на dzen.ru, сподели компанията, като VK ще поеме създаването и контрола върху " наличието, външния тип и чувството ". Сделката, подписана в понеделник, изисква антимонополно утвърждение и се чака да завърши през идващите месеци, сподели Yandex. След това VK ще получи правата върху технологиите и комерсиалните марки на двете услуги.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР