Водещата логистична и транспортна компания на българския пазар Discordia планира

...
Водещата логистична и транспортна компания на българския пазар Discordia планира
Коментари Харесай

Българската компания, която ще наеме 1800 служители и ще инвестира 350 милиона лева

Водещата логистична и транспортна компания на българския пазар Discordia възнамерява да наеме към 1800 нови чиновници през идващите 5 години, като за същия интервал ще влага 350 милиона лв. в бизнеса си. Това удостовери създателят и изпълнителен шеф на сдружението Христо Христов по време на събитие.

" За миналите пет години сме вложили 130 милиона лв. и сме отворили повече от 700 работни места ", разгласи още той.

По неговите думи от началото на 2018 година броят на заетите хора в компанията е повишен с 215 души, а до края на декември те ще се усилят до 250 души. Към момента водачите, които работят за компанията, са 700.

" Очакваме по този метод да попаднем на 25-то място измежду най-големите работодатели в страната ", добави той.

Христов призна, че казусът с дефицита на водачи в сектора се изостря, само че напъните им са ориентирани към привличането назад и на хора, отишли да работят в чужбина. " Не мога да кажа, че ни е елементарно с намирането на хора, доста е мъчно ", изясни той.

Каква е повода за дефицита на водачи и какъв брой пораства бранша през последните години?

Като съществена причина за неналичието на фрагменти от Discordia показват бързия напредък на бранша, както и демографските предпоставки в страната. " 10 пъти се е разраснала промишлеността, демографските проблеми също оказват въздействие, както и има потребност от възстановяване на имиджа на специалността ", съобщи зам.-изпълнителният шеф на сдружението Калин Петров.

 Сделка за 40 нови камиона Volvo раздвижи пазара на товарните коли у нас
Сделка за 40 нови камиона Volvo раздвижи пазара на товарните коли у нас

Купувач е спедиторската компания Дискордия, която оперира на европейския пазар и у нас в продължение на повече от 20 години, и в автопарка си има над 100 камиона със междинна възраст към 1 година

По неговите думи заплащането на водачите също се е нараснало доста и то към този момент може да се конкурира с това, което оферират компаниите от Западна Европа.

Христо Христов пресметна, че има към 65 000 коли с българска регистрация. " Браншът способства с размер от 6,5 милиарда евро на пазара, като се включат и другите типове превоз приносът доближава 8-9 милиарда евро ", изясни той.

" В съпоставяне с туризма, да вземем за пример, ние сме два пъти по-големи ", добави още изпълнителният шеф на компанията.

За тол-таксите и техният резултат върху транспортния отрасъл

От август месец идната година в действие влизат така наречен тол-такси за тежкотоварните коли, които би трябвало да заменят винетките. Тарифите ще се разграничават според от класа на пътищата. Преди време от Агенция пътна инфраструктура оповестиха, че приходите ще набъбнат доста след въвеждането на новата система до над 1 милиард лв. годишно, като се чака главно нарастването да идва от тежкотоварния трафик.

На въпрос по какъв начин ще се отразят тол-таксите върху транспортния бизнес Христо Христов уточни, че тяхното въвеждане ще се усети освен от фирмите, само че и от техните клиенти. " Нашата цена ще се трансферира и върху нашите клиенти ", счита той.

" Моето терзание е обвързвано с това да не се усилят опашките по границата ", добави той. По думите на Христов това може са се реши с въвеждането на авансово заплащане на таксите за тежкотоварните коли, като подобен модел се употребява в други страни в Европа.

Приходи от 125 милиона лв. за 2018-а и над 346 милиона лв. до 2022-а

През миналата година приходите на Discordia са се нараснали с 44% до 88,3 милиона лв., а прогнозите им са през тази година те да се усилят до 125,2 милиона лв.. " Между 2014 и 2018 година растежът на приходите ни е от 289% ", уточни Христов.

Този на облагата преди налози за същия интервал се чака да регистрира покачване от 906% или над 10 пъти от 785 хиляди лв. през 2014 година до 7,9 милиона лв. през тази.

Успоредно с привличането на още чиновници от сдружението възнамеряват доста да усилят броя на колите във флота си. " До края на годината ще имаме с към 120 повече коли ", изясни изпълнителният шеф.

Целта на компанията е в края на 2022 година тя да разполага с 1380 автомобила, като приблизително животът на колите в нейната флота е 1 година и 3 месеца.

" В множеството европейски страни няма компании с толкоз огромен брой. Дори в Германия, да кажем, че няма компании с толкоз доста коли. Нашата флота е и измежду най-новите в Европа ", добави Христов.

За същия интервал от Discordia възнамеряват приходите от целия им бизнес, включваш логистика и спедиция, да доближат над 177 милиона евро или над 346 милиона лв..

Компанията е основана през 1992 година, като все още тя има офиси в София, Варна, Русе, Бургас, както и в Украйна и Румъния. Дружеството работи на над 20 пазара, главно в Европа, като в топ 3 са Германия, Турция и Австрия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР