Водещ икономически съветник на японския премиер коментира, че Токио трябва

...
Водещ икономически съветник на японския премиер коментира, че Токио трябва
Коментари Харесай

В Япония се готвят за ера без лидерство на САЩ и разширяват други стратегически връзки

Водещ стопански консултант на японския министър председател разяснява, че Токио би трябвало да се приготви за " епоха без водачество ", защото световното водачество на Съединени американски щати последователно изчезва и Япония би трябвало да уголемява други стратегически връзки , като в същото време укрепва своя съюз за сигурност с Вашингтон, оповестява " Ройтерс ".

Премиерът Йошихиде Суга не се забави, с цел да поздрави новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън за успеха на изборите предходната седмица над Доналд Тръмп, макар отхвърли на последния да отстъпи, заявявайки, че желае да укрепи асъюза и да обезпечи мир и разцвет в Индо -Тихия район .

Но терзанията за вътрешния завой на Съединени американски щати се загатват в Япония от години , засилвайки се в резултат на възходящата военна и икономическа убеденост на Китай и продължавайки по време на президентството на Тръмп, макар относително топлите връзки сред Тръмп и предшественика на Суга, Шиндзо Абе.

За съветника на Суга Такеши Нинами, основен изпълнителен шеф на колоса Suntory Holdings Ltd, обещанията на Байдън да възвърне връзките на Съединени американски щати с интернационалните институции и съдружници са добре пристигнали .

Но Нинами чака въздействието на Съединени американски щати да продължи да понижава по отношение на Китай, защото Байдън се сблъсква с дълбоки вътрешни разделения в Америка след изборите, тъй че Япония би трябвало да разшири своя напън за голям брой партньорства.

" Трябва да сложим отпечатък в страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) и Индия ", сподели той в изявление за " Ройтерс ", като в това време " би трябвало да проучим по-нататъшните връзки със Съединени американски щати в пространството за сигурност ".

В настрана изказване, оповестено скоро след изборна победа на Байдън, Нинами сподели: " Вярвам, че е неизбежно световното водачество на Съединени американски щати да изчезне в дълготраен проект ". " Япония би трябвало да продължи да задълбочава американо-японския съюз, само че в това време да откри връзките си със света, с цел да се приготви за епоха без водач ", сподели Нинами.

Притесненията по отношение на намаляващото въздействие на Съединени американски щати в международен мащаб не са нови , само че някогашният посланик Кунихико Мияке, консултант по външната политика на Суга, се съгласи, че Байдън не може да " избяга " от наклонността към американски " неоизолационизъм ".

" Нормалността се завръща във Вашингтон и ние го приветстваме, само че всичко е релативно и се нуждаем от повече съидейници, освен Съединени американски щати, само че и други съседи в индо-тихоокеанския район ", сподели Мияке.

В явен знак за задачата на Япония да разшири мрежата си от стратегически връзки , първото задгранично пътешестване на Суга след встъпването му в служба през септември бе във Виетнам и Индонезия , където той реализира съглашения за подсилване на отбранителните връзки .

Това последва семейството в Токио на групата Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия , които поддръжниците виждат като опора против въздействието на Пекин. Китай жигосах групата Quad като " мини-НАТО ", ориентирана против КНР.

Япония би трябвало да балансира своите дълбоки стопански връзки с Китай със своите терзания по отношение на военните качества на Пекин и терзанията по въпроси като киберсигурността и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, които споделя с Вашингтон.

" Ястреби " от Либерално-демократическата партия на Суга (LDP) желаят по-строга позиция във връзка с Китай , само че източник от държавното управление сподели, че Суга, дилетант в региона на външната политика, към момента работи по собствен метод.

Някои консерватори в Япония се тормозят, че Байдън може да одобри по-мека линия към Пекин , в сравнение с Тръмп, само че други чакат дребна основна смяна.

" Начинът, по който Съединени американски щати разказват Китай (при Байдън), може да се промени, само че общата посока е една и съща - да превърнем Китай в виновен сътрудник и съперник ", сподели източник от японското държавно управление, говорейки при изискване за анонимност.
 Япония укрепва обединението със Съединени американски щати
Япония укрепва обединението със Съединени американски щати

Готви се аудиенция в Белия дом
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР