Воденият от лявоцентристки партии алианс обяви в сряда споразумение за

...
Воденият от лявоцентристки партии алианс обяви в сряда споразумение за
Коментари Харесай

В Германия договориха правителство

Воденият от лявоцентристки партии алианс разгласи в сряда съглашение за сформиране на идващото държавно управление на Германия, което ще сложи социалдемократите (ГСДП) отпред на страната за първи път от 16 години.

Два месеца откакто СДП победи консервативната коалиция ХДС/ХСС на Ангела Меркел на парламентарните избори, нейните договарящи довършиха договорката със Зелените и демократичните Свободни демократи, която ще назначи 63-годишния финансов министър Олаф Шолц за канцлер.

Сравнително бързото реализиране на съглашението евентуално ще бъде посрещнато с облекчение от интернационалните сътрудници, които се притесняват, че Германия ще бъде в затруднено състояние, до момента в който в страната бушуват рецесии - от пандемията от ковид до Беларус и слабото икономическо възобновяване. С така наречен съдружно съглашение партиите всъщност дефинират своята политическа пътна карта за идващите четири години.

Известна с твърдата ръка, с която управляваше Германия по време на рецесията в еврозоната, мигрантския поток и Брекзит, Меркел се отдръпва в политическа пенсия след повече от 16 години на поста. Съобразявайки се с полезността, която се придава на постоянна Германия, политикът деец поставя старания да обезпечи равномерен преход. Запитана от вестник какво мисли за това, че социалдемократът Шолц скоро ще оглави страната, Меркел беше оптимистично настроена: " Разбира се, ще има политически разлики. Но аз ще мога да дремя умерено. "

Самият Шолц е умел политик, защото беше министър на труда в първата ѝ коалиция от 2007 до 2009 година, преди да поеме поста вицеканцлер и министър на финансите през 2015 година

Известен с това, че е претенциозен, самонадеян и мощно упорит, той затвърди репутацията си на фискален реакционер - нещо, което от време на време го слага в несъгласие с неговата работническа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР