Водата в 15 от големите язовири у нас бележи спад

...
Водата в 15 от големите язовири у нас бележи спад
Коментари Харесай

Падат нивата на 15 от големите язовири у нас

Водата в 15 от огромните язовири у нас бележи спад през последния месец, демонстрира информация на NOVA в уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, предава NOVA.

Сериозен отток има в язовир „ Тича ”, който водоснябдява Шумен и Велики Преслав, където през последните 30 дни са изразходени съвсем 3 милиона кубични метра. Отток с сходни мащаби е регистриран и в язовирите „ Искър ” и „ Камчия ”.

Валежите и снеготопенето през февруари доведоха и до противоположната наклонност – 29 от следените от Министерство на околната среда и водите „ значими и сложни язовири ” означават растеж в наличния потребен размер. Сред тях максимален приток има в язовир „ Ясна поляна ”, който зарежда с вода за питейно-битови потребности Южното Черноморие. При него при започване на март водата е с 2 милиона кубически метра повече от началото на февруари.

Ръст в равнищата има и при язовирите „ Дяково ” и „ Студена ”, които зареждат с питейна вода Дупница, Кюстендил, Перник и Радомир. През последните дни ВиК-Перник оповестява за приток в " Студена " от над 3 хиляди литра в секунда.

До средата на месеца още веднъж ще има превалявания, които в някои елементи на страната ще са обилни. До 15 март сумарните превалявания ще са най-вече в Родопите - в регионите на Кърджали, Момчилград, Крумовград и Златоград – количества към и над 100 литра. По централните и източните скатове на Стара планина също ще паднат превалявания от към 60 литра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР