Водата е най-същественият компонент на планетата Земя, който е направил

...
Водата е най-същественият компонент на планетата Земя, който е направил
Коментари Харесай

10 вида вода, от които можем да избираме

Водата е най-същественият съставен елемент на планетата Земя, който е направил живота възможен. 22 март е Световният ден на водата и през днешния ден, наливайки си чаша вода, към този момент не се питаме дали тя е годна за консумация – не и ние в развития свят. А водата не всеки път е била толкоз пречистена, безопасна и налична, за което можем единствено да сме признателни на цивилизацията.

Въпреки това през 2023 година проблемите, свързани с водата са от ден на ден и все по-осезаеми - от засушаването, намаляването на преваляванията в Европа и по света, скъсяването на зимата, свиването на ледниците, до покачвания брой катаклизми, наводнения и урагани, породени от световното стопляне. Но към момента ние, в България, можем да се радваме, че достъпът до вода е елементарен, постоянно безвъзмезден, а изборът каква вода да консумираме е голям.

Ето къс справочник за типовете вода, от които можем да избираме:

1. Изворна – вода от естествени извори, нормално от неголяма дълбочина и небогата на минерали. България е изобилна на такава вода и тя е безвъзмездна за наливане от всички извори, които са превърнати в чешми. Смята се, че такава вода е безвредна и здравословна за консумация без ограничавания.

2. Минерална вода – вода от натурален извор, само че богата на минерален състав – може да бъде гореща (ако извира от огромна дълбочина), топла или хладка, даже студена (Княжево, Горна Баня), само че да е задоволително богата на минерали. Според лекарите, потреблението на минерална вода би трябвало да е лимитирана заради натрупването на минерали в тялото и да се редува с потреблението на изворна или филтърна, както и да се сменят изворите на минерална вода.

3. Чешмяна – чешмяната вода в България се счита за висококачествена и всеки, който е пътувал по света и е пускал чешмата там, знае, че тук имаме кристална вода, и то изцяло гратис. Но не във всички градове на страната могат да се похвалят, че пият от тази вода и това зависи от водопроводната мрежа и водоизточниците. Чешмяната вода е пречистена с химикали и естествени филтри и е обогатена с флуор и други хигиенизиращи субстанции, възможни по БДС и Европейски Съюз стандартите. По света от ден на ден се постанова нуждата за пиянство на вода от чешмата като опция на бутилираната и понижаване на пластмасата във всекидневието, изключително що се отнася до напитките.

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР