Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар

...
Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесоха нови промени в съдебния закон след отхвърленото вето

Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

" ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от всевъзможни мними оправдания за започване на следствие за закононарушения на основния прокурор и заместниците му! ", написа в профила си във Facebook Лена Бориславова.

Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Поводът за измененията е съвещанието на Висш съдебен съвет от 19 юли т.г., когато прокурорската гилдия отсрочи проблема с назначението на арбитър Даниела Талева като прокурор, проверяващ закононарушения, осъществени от заместител на основния прокурор.

Вносителите цитират Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който наредбите по отношение на закононарушенията от общ темперамент, осъществени от основния прокурор, се ползват и по отношение на неговия заместител. Изменението цели да почисти спорни тълкувания по въпроса.



Със законопроекта се предлага и въвеждане на единна система за инцидентно систематизиране на делата, като се показва, че сега няма унификация и се ползват три обособени системи - една, употребена от общите съдилища, друга, употребена единствено от част от административните съдилища и трета, която се употребява от останалите административни съдилища.

Това изяснява в детайли и един от вносителите, депутатът Божидар Божанов от ПП-ДБ, в профила си във Facebook. Той показва, че системите за инцидентно систематизиране на делата в правосъдната власт са дълготраен проблем.

" Променяни са неведнъж и всякога в тях липсва доверие, постоянно основателно. С (пред)последните промени в Закона за правосъдната власт въведохме условие на криптографски гаранции за инцидентния избор (напр. дипломиран времеви щемпел и/или верижно хеширане на направените разпределения). Само че в правосъдната система има най-малко три настоящи системи за инцидентно систематизиране. Одитирането на всички и поддържането им в съответен тип е ненужно и неефективно изпитание ", разяснява някогашният министър на електронното ръководство.

" Затова през вчерашния ден, след отхвърлане на ветото на президента, в което имаше възражения във връзка със инцидентното систематизиране на преписките за следствие на основния прокурор, внесохме нови промени, с които се вкарва единна система за инцидентно систематизиране, която ще се употребява от всички, през потребителки интерфейс или през длъжностен подобен (API) ", изяснява Божанов.

" Идеята ми, която може да се разпише в наредбата към закона, е системата да е разпределена, с гаранции за случайност на числата, с обществен и одитиран първоначален код, с проследимост и гаранции против замяна на данни. Само по този начин ще могат да отпаднат съмененията за операции ", дава повече детайлности за претекстовете и измененията депутатът от ПП-ДБ.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР