Вносител на е председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана

...
Вносител на е председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана
Коментари Харесай

В името на Шенген: МС предлага промени в Закона за убежищата и бе...

Вносител на е ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева. 

 

Промените са аргументирани с нуждата от прецизиране на текстове в сходство с Европейското законодателство, както и усъвършенстване на процедурата за даване на интернационална протекция посредством премахване на недостатъци в обособени текстове.

 

Основната цел на сегашния законопроект е да вкара рекомендациите на Европейската комисия за превъзмогване на пречките пред присъединението на България към Шенгенското пространство като усъвършенства производството за интернационална протекция и по-специално посредством прецизиране на основанията и разпоредбите на осъществяване на ускореното произвеждане, предават от Българска национална телевизия.

Друга цел, записана в претекстовете, е да се обезпечи въвеждането в деяние на краткотрайната протекция в България и упражняването на обезпечените от закона права на жителите, които се употребяват от нея. Въвежда се опция за подаване на заявление от чужденец за преустановяване на използването на предоставената му краткотрайна протекция.

С плана се цели подсилване на правните гаранции за отбрана на правата на непридружените деца, търсещи или получили протекция, посредством допълнение и прецизиране на пълномощията на особените представителите от Националното бюро за правна помощ. Цел на плана е и " въвеждането на разбиране за " разграничено дете " и съпътстващите го лица според българския бит ".

Цели се също споразумяване на опция за подаване на самостоятелна молба за даване на филантропичен статут от разселени жители при действието на краткотрайната протекция, както и опростени правила за разглеждането и съгласуването на тези молби.

С плана се предлага да бъде въведена опцията регистрационната карта да удостоверява самоличността на чужденеца в случаите, когато тя е несъмнено открита въз основа на годен народен документ за идентичност, публикуван от формалните управляващи в страната на генезис. Създава се също законова причина за приемане от Министерския съвет на разпоредба за оценката и установяването на възраст.

Проектът планува да бъде въведено и обвързване на ДАБ да сътвори и поддържа обединен указател за чужденците, търсещи или получили протекция на територията на България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР