Вносът на украинско зърно със сигурност влиза за консумация в

...
Вносът на украинско зърно със сигурност влиза за консумация в
Коментари Харесай

Земеделец: Топлата зима носи по-ниска реколта, по-скъпи стоки на пазара, по-малко печалби за производителите

„ Вносът на украинско зърно сигурно влиза за консумация в България, само че казусът е, че към момента огромна част от производителите задържат своята годишна продукция. За земеделците вносът на украинското зърно не е положително, тъй като те би трябвало да продават своята годишна продукция на по-ниски цени. От друга страна, това за потребителя е добре, тъй като ще заплаща по-малко “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Пламен Драгнев, ръководител на Асоциацията на агроекологичните аграрни производители.

Относно приемането на дотация от европейските фондове, Пламен Драгнев акцентира, че нашите фермери са наясно какво би трябвало да вършат и какво ще получат. „ Обаче ние стартираме сегашната 2023 година с смяна в Общата селскостопанска политика, и надлежно имаме смяна в директните заплащания на фермерите. За страдание, осведомителна акция не се направи от Министерството на земеделието и Фонд „ Земеделие “, тъй че за мен заради новите схеми, новите способи на калкулиране на директните заплащания, фермерите ще бъдат неприятно сюрпризирани. Забавянето на ПВУ също способства за това, тъй като до момента в който тече самият проект, никой не може да организира съответна осведомителна акция, защото когато нещо се трансформира всеки месец, няма по какъв начин да бъде настоящо “, разясни още той, след което добави, че за огромна част от фермерите дотациите са водещ фактор, само че изкривяват значително пазарната конкуренция.

„ От страна на Европа към този момент имаме и понижаване на заплащанията на база размера на стопанството, имаме таван на директните заплащания, което в дребна степен ще афектира върху огромни стопанства, само че за тези в междинен размер вредата ще е огромна “, добави още Пламен Драгнев.

По мотив високите температури тази зима специалистът посочи, че това ще въздейства отрицателно върху посевите. „ Тази зима, за разлика от предходни зими, е прекомерно мека, даже с пролетни температури, което подтикна посевите да започват вегетационните си процеси. Липсата на сняг, въпреки това, понижа влажността на почвата, само че в края на януари се чакат превалявания със снежна завивка, които ще наваксат влажността на почвата. Въпреки това, в случай че в този момент минусови температури се появят още веднъж, ще спрат процеса им на вегетация и надлежно предстоящите добиви най-вероятно няма да са толкоз високи “, съобщи още Драгнев.

За да компенсират неналичието на сняг, земеделските производители ще подтикват растежа на посевите посредством спомагателни торове. „ Това ще усили себестойността на продукцията, и както наблюдавахме настоящата година ниски цени на реколтата, предстоящите резултати няма да са по никакъв начин положителни за земеделските стопани, тъй като ще получат по-ниска облага сигурно “, добави още ръководителят на Асоциацията на агроекологичните аграрни производители. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР