Внимавайте при покупката на медицински стоки онлайн - много престъпници

...
Внимавайте при покупката на медицински стоки онлайн - много престъпници
Коментари Харесай

Интерпол предупреди за онлайн измамници покрай пандемията

Внимавайте при покупката на медицински артикули онлайн - доста нарушители се възползват от обстановката, с цел да осъществят финансови измами. Това предизвестие насочи Интерпол.

Множество подправени магазини, уеб сайтове и сметки в обществените мрежи настояват, че продават маски и други артикули, само че вместо това парите на клиентите изчезват в ръцете на нарушителите. Това е единствено една от лъжливите схеми, които държавите-членки са докладвали на Интерпол. Те са най-вече:

- телефонни измами - нарушителите се преструват на представители на лечебни заведения или клиники, в които има непосредствен на жертвата и изискват заплащане за лекуване.

- фишинг - имейли сякаш от световните здравни управляващи, които изискват персонални или финансови данни на жертвите, или ги заблуждават да отворят приложение, съдържащо злотворен програмен продукт.

В доста случаи измамниците се показват за законни компании и употребяват сходни имена, уеб сайтове и имейли, даже самодейно се свързват с потециални жертви посредством обществените мрежи. " Престъпниците употребяват страха и несигурността, породени от COVID-19, с цел да атакуван почтени жители, които единствено желаят да защитят себе си и околните си ", разяснява генералният секретар на Интерпол Юрген Щок. " Към всеки, който желае да купи медицински артикули онлайн - отделете миг и проверете дали става въпрос за авторитетна, законна компания, в противоположен случай парите ви ще отидат при безскрупулни нарушители. "

Отделът за финансови закононарушения на Интерпол получава информация от държавите-членки съвсем всекидневно за сходни престъпения. Основните жертви са в Азия, само че нарушителите употребяват банкови сметки на други места, в това число в Европа. Досега организацията е помогнала за разкриването на 30 сходни закононарушения, което е довело до блокирането на 18 банкови сметки и замразяването на откраднати над 730 хиляди $.

Предупредителни знаци

Организацията поучава пазаруващите онлайн да вземат следните ограничения:

- да ревизират деликатно имейл адреса, от които получават писма - той би трябвало да наподобява съвсем еднакъв на същинския адрес на търговеца или организацията;

- да ревизират има ли мнения от клиенти;

- да станат подозрителни, в случай че им се изиска да създадат банков превод в друга държава;

- да предупредят банката си, в случай че считат, че са станали жертва на машинация, с цел да може заплащането да бъде спряно;

- да не отварят файлове, които не са очаквали да получат;

- да не имат вяра на непоискани имейли, в които се изисква персонална информация - здравните управляващи нормално не се свързват с обществото по този метод.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (661)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР