Внезапно почина изтъкнатият български изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска (78

...
Внезапно почина изтъкнатият български изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска (78
Коментари Харесай

Внезапно почина доц. д-р Ружа Маринска

Внезапно умря изтъкнатият български изкуствовед доцент доктор Ружа Маринска (78 г.), оповестиха от Софийската градска художествена изложба. Тя бе дългогодишна преподавателка по история на изкуството в Националната художествена академия и в Нов български университет, както и шеф на Националната художествена изложба през втората половина на 90-те години.

Доц. доктор Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 година в Смолян. През 1967 година приключва „ История и доктрина на изкуството “ в Московския държавен университет, специализирала е в Белгия и Франция. В началото на професионалния си път се занимава най-вече със социологията на изкуството, написа публикации и прави проучвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху разнообразни културологични проблеми. Автор е на монографии и писания по въпросите на българското и международното изкуство, на десетки публикации и рецензии, измежду които монографията „ 20-те години в българското изобразително изкуство “ (1996).

Доц. доктор Ружа Маринска е биограф и откривател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, както и на модернизма на Гео Милев.

информация за фалшфицирането на творби от български модернисти от изложба „ Структура “. Тя извади нескрито абсурда, в който нейната студентка Мария Василева разгласи, че „ запълва бели петна в българския модернизъм “ с творби на „ колекционер “, които се оказаха нескопосани ментета, в това число прерисувани творби на модерни художници.

Поклон пред паметта ѝ!
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР