Внезапна и трайна загуба на слуха, макар и рядко, може

...
Внезапна и трайна загуба на слуха, макар и рядко, може
Коментари Харесай

Тревожно! COVID-19 може да доведе до загуба на слуха

Внезапна и трайна загуба на слуха, въпреки и рядко, може да бъде обвързвана с Ковид-19 при някои хора, предизвестяват лекари, съобщавайки в " Бритиш медикъл джърнъл кейс рипортс " за първи сходен случай във Англия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според експертите към множеството признаци на Ковид-19 може да се добави и този вероятен непряк резултат от инфекцията.

" Въпреки обширните сведения за заболяването и другите признаци, свързани с вируса, който я предизвиква, липсва полемика за връзката сред Ковид-19 и слуха ", означават специалистите. Те предлагат скрининг за загуба на слуха в болнична конюнктура, в това число при интензивно лекуване, с цел да се предприеме навременна терапия със стероиди, която предлага максимален късмет за възобновяване на слуховите качества.

Засега са обявени единствено няколко сходни случая, свързани с Ковид-19. Описаният случай е първият във Англия.

Специалистите по уши, нос и гърло (УНГ) следят годишно сред 5 и 160 случая на 100 000 души на неочаквана загуба на слуха. Причините остават неизяснени, като въпросният сензорен недостиг може да се дължи на запушен кръвоносен съд, да вземем за пример, както и на вирусна зараза, породена от грипни и херпесни вируси или цитомегаловирус.

Авторите на обявата разказват случая на 45-годишен мъж с астма, лекуван от Ковид-19 в тяхната болница. Пациентът е бил подложен на вентилатор в реанимация, защото е имал усложнения с дишането. Впоследствие положението му се е подобрило след лекуване с ремдесивир, интравенозни стероиди и лечебен продан на кръвна плазма. Седмица след премахване на дихателната тръба и излизането от реанимация, мъжът е забелязал извънредно звънене в лявото ухо, последвано от неочаквана загуба на слуха.

При обзор на ушните канали на пациента е открито, че те не са запушени, нито възпалени, а тъпанчетата му са непокътнати. Тест е удостоверил загуба на слуха в лявото ухо, която единствено отчасти се е възстановила след лекуване с кортикостероиди. Изключвайки други вероятни аргументи, експертите са стигнали до извода, че загубата на слуха е обвързвана с Ковид-19.

Първият сходен случай, в който се загатва Ковид-19, е докладван в Тайланд през април тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР