Внесохме предложение председателят на Антикорупционната комисия да се назначава от

...
Внесохме предложение председателят на Антикорупционната комисия да се назначава от
Коментари Харесай

БСП отново настоя президентът да назначава шефа на КПКОНПИ

Внесохме предложение ръководителят на Антикорупционната комисия да се назначава от президента, разгласи в Народно събрание Корнелия Нинова. " Предлагаме го не тъй като Румен Радев е подсилен от Българска социалистическа партия. Утре може да е различен, само че това е институцията, която е определена директно от народа и не разпределя публични поръчки и еврофондове ", посочи председателката на Българска социалистическа партия.

Нинова разяснява, че КПКОНПИ е мъртво роден орган. Според нея, в случай че Българска социалистическа партия внесе своя кандидатура за ръководител, това би било тежко двуличие. " Не може да твърдиш, че не искаш депутатите да излъчват този, който би трябвало да ги ревизира, тъй като няма да бъде справедлив, и да внесеш кандидатура. Ние сме 79, ГЕРБ и " Обединени патриоти " си внасят кандидатурата на Сотир Цацаров, " Воля " внасят своя. Да търсим поддръжка от Движение за права и свободи? Не, благодаря ", безапелационна бе Нинова. Тя напомни, че още при основаването на КПКОНПИ от " Българска социалистическа партия за България " са били срещу. " Тогава Българска социалистическа партия внесе различен антикорупционен закон и той беше отритнат. Времето сподели, че до момента в който съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше наказан за корупция ", подсети Нинова. По думите й не може депутатите и ръководещото болшинство да излъчват ръководителя на комисията, страната да му заплаща заплата и да се чака, че той ще проверява обективно народните представители. " Утре същото болшинство, което го е избрало, може да се събере и да го уволни. Създадена по този метод, КПКОНПИ няма да пребори корупцията. Ако комисията и ръководителят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото или повече корупция ", безапелационна бе Нинова.

Депутатите от Българска социалистическа партия ще решат дали и кого да поддържат за началник на КПКОНПИ след чуването на издигнатия от " Воля " Симеон Найденов и оферти от ръководещите Сотир Цацаров. Без да ангажира сътрудниците си, Нинова разгласи, че ще гласоподава " срещу " двете номинации. По-рано в тв изявление Драгомир Стойнев от ИБ на Българска социалистическа партия разгласи, че кандидатурата на Сотир Цацаров е мощна, защото бил потвърдил, че " може да бъде самостоятелен от ръководещите ".

НФСБ ще поддържа кандидатурата на Цацаров за началник на КПКОНПИ, разгласи Валери Симеонов, откакто по негово искане основният прокурор се срещна с ПГ " Обединени патриоти ". Ден по-рано Симеонов бе срещу, защото ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация не били съгласували номинацията, преди да я внесат. На въпрос на ДУМА по какъв начин за 24 часа Цацаров го е убедил, че е подобаващ за поста, водачът на НФСБ размаха листове с въпроси към претендента, от чиито отговори бил останал удовлетворен.

От думите на Симеонов стана ясно, че Цацаров е склонен да бъде ограничен кръгът от лица в обсега на КПКОНПИ, тъй като в този момент се занимавала " с водачи и военни ". " Патриотите " настояли комисията да стартира да проверява общински съветници, тъй като през тях минавали обилни средства. НФСБ желаят още стесняване на прекомерните полицейски функционалности, смяна в декларациите, които се подават, и други

Непосредствено преди срещата Цацаров отхвърли да отговори пред медиите какви промени ще прави в КПКОНПИ, тъй като комисията и шефът й нямали пълномощия да трансформират закона. Ако го попитат обаче, той щял да изложи концепцията си, тъй като " законът се нуждае от промени и има много недостатъци ". Главният прокурор изясни, че се е съгласил да се кандидатира, тъй като антикорупционният орган има капацитет. " Промените в работата, които бих предложил, ще се съдържат в концепцията. В нея ще има съответни прагматични неща за работата на комисията, които ще я разсънят от положението, в което се намира ", отговори витиевато Цацаров. Според него предлагането на Българска социалистическа партия президентът да назначава шефа на КПКОНПИ " не е най-положителният и работещ модел ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР