Внесеният в Международния наказателен съд в Хага обвинителен акт включва

...
Внесеният в Международния наказателен съд в Хага обвинителен акт включва
Коментари Харесай

Може ли Турция да бъде осъдена в Хага?

Внесеният в Международния углавен съд в Хага обвинителен акт включва сведения за мъчения, отвличания, както и непозволени арести и преследвания на към 200 000 съперници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестява учредената през 2021-а година в Женева самодейност " Трибунал за Турция ". Бившият белгийски вицепремиер Йохан Ванде Ланоте, който взе участие в акцията, изрази увереността си, че съдът ще одобри досието. Важни членове на турското държавно управление " не могат да оспорят, че носят отговорност, защото гордо са оповестили, че я носят ", сподели Ланоте.

Главният обвинител на Международния углавен съд Карим Хан би трябвало да реши дали да се организира следствие. Турция не признава съда, само че основателите въпреки всичко считат, че обвиняванията могат да бъдат прегледани. Изброените в обвинителния акт закононарушения са осъществени и на територията на 45 от страните, учредили Международния углавен съд. Главният прокурор може да стартира следствие, в случай че систематични закононарушения са почнали в една от страните учредителки или са приключили там.

Изброените в обвинителния акт 1300 случая се отнасят за хора, които турското държавно управление свързва с живеещия в заточение в САЩ ислямски просветител Фетхуллах Гюлен. Според Анкара той е в дъното на неусепшния прелом против Ердоган от 2016-а година. Наред с другото са упоменати 17 хипотетични отвличания от Албания, България, Камбоджа, Габон, Кения, Молдова, Монголия и Швейцария на хора, отведени в Турция. Освен това на над 200 души случайно са били отнети интернационалните паспорти.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР