Внесеният от народния представител от Продължаваме Промяната - Демократична Българияот

...
Внесеният от народния представител от Продължаваме Промяната - Демократична Българияот
Коментари Харесай

Рибари готвят протест срещу законопроекта за поставяне на ВЕИ в морето

Внесеният от народния представител от " Продължаваме Промяната - Демократична България " от Добричка област Ивайло Мирчев и група народни представители законопроект за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море в региона на Шабла разбуни рибарската общественост по Северното черноморие.В България риболовците са над 150 000 души, по Сверното черноморие са към 30 000 – 40 000, съгласно Виктор Лучиянов, риболовец от Балчик.
«Това ще донесе на целия Добрички район големи изгоди, като сътвори нови работни места, вложения в инфраструктура на сушата, създаване на нови подстанции и електропроводи, оповестява той. За обслужване на морската и наземна инфраструктура ще се основат стотици работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич е намерението», се споделя в претекстовете на законопроекта..

Според Мирчев, вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, което ги прави безусловно благонадежден източник на сила. " Първа допустима фаза е регионът към Шабла, където могат да се изградят единствено за няколко години най-малко 6 GW мощности, с което да се подсигурява енергийната самостоятелност на страната ", сподели още Мирчев, като дава за образец Румъния, която от дълго време към този момент развива планове за над 2 милиарда евро в румънската част на Черно море. Вятърните турбини се слагат на най-малко 20 до 50 км във вътрешността в морето и не оказват отрицателно въздействие на туризма и природата.», изяснява Мирчев и чака законът да бъде дефинитивно признат през януари 2024 година, като инвеститорският интерес за създаване на първите вятърни турбини е голям, прибавя той.

„ Притесненията измежду рибарската общественост са свързани най-много с това, че не е проведена необятна обществена полемика по законопроекта. Никой не е изискал мнението за рибарската общественост за начинание, от което зависи поминикът им. Предполагам, че ангажираните институции със законопроекта ще проведат съответните обществени разисквания.Важно е да имаме и конкретика за местата, където ще бъдат сложени ВЕИ-тата ", сподели Нелко Йорданов ръководител на локалната инициативна рибарска група „ Шабла-Каварна-Балчик ". Според него, риболовците се интересуват най-много от това къде ще бъдат ситуирани оборудванията. " Ако те са ситуирани в полета в морето, където обичайно се прави лов на риба, най-вероятно рибарската общественост ще желае да разбере детайлно режимите на достъп, както и да чуе мнението на научните среди за въздействието на тези уреди, с цел да може да се образува осведомено мнение.Предвид неизвестността, към този момент отношението на риболовците е по-скоро отрицателно ", добави той. „ В България публично показани са две морски асоциации, които са членове на Съвета към министъра на земеделието. В диалози с тях стигнахме до позицията, че бихме желали те да вземат участие интензивно в консултациите по законопроекта ", добави той.
„ Ако този законопроект се осъществя по метода, по който е разказан, това значи, че ще гледаме риба от Черно море единствено на фотоси и най-вероятно ще я сънуваме ", сигнализира рибарят Виктор Лучиянов, ръководител на Общинския съвет в Балчик. „ Ще дам образец, като сложиха вятърните паркове и слънчевите панели в полетата на Добруджа по пътя на птиците „ Виа Понтика ", изчезнаха пъдпъдъци, бекаси и други обичайни птици, които бяха доста.

Същото ще се случи и с рибите – сафрид, карагьоз, лефер, паламуд, цаца, хамсия и така нататък Вибрациите смущават есттествения им хабитат и те ще си намерят друго място. Такива уреди би трябвало да бъдат задоволително във вътрешността в морето ", добави Лучиянов. Той е сигурен, че този законопроект ще провокира доста митинги след рибарската общественост в крайморска Добруджа, които ще бъдат подкрепени и от доста други хора, които не са риболовци.

Сред риболовците се приказва, че, що се отнася до тази проектозакон, „ мачът е свирен ". „ От известно време се вършат промени в Закона за околната среда, който биха улеснили слагане на ВЕИ в морето ", прибавят те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР