Внесените яйца от Украйна у нас са безопасни и годни

...
Внесените яйца от Украйна у нас са безопасни и годни
Коментари Харесай

Яйцата от Украйна отговарят на всички eвропейски стандарти. Част от тях вече са в търговската мрежа

Внесените яйца от Украйна у нас са безвредни и годни за консумация. До спомагателните проби на Агенцията по сигурност се стигна поради терзанието на българските птицевъди за качеството им и че има заплаха да бъдат премаркирани като българска продукция.

Яйцата, които са импортирани от Украйна дават отговор на всички eвропейски стандарти. Оказва се, че част от тях към този момент са в комерсиалната мрежа. Представител на организацията по сигурност на храните купи през днешния ден украински яйца от огромна хранителна верига в столицата.

" Изследвани са яйцата за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди и всички тези резултати са негативни, което значи, че яйцата са безвредни ", сподели доктор Татяна Николова, БАБХ.



Потребителите могат да разграничават българските от украинските яйца по съответния код за генезис на черупката или опаковката.

" От складовете потеглят с търговски документи към обектите за търговия. Те подсигуряват тяхната сигурност, какво съставлява яйцето и каква информация ни носи то. Върху всяко яйце има избрана маркировка. Това са печатите, които са сложени върху яйцето и те подсигуряват произхода ", сподели доктор Татяна Николова.



Всички яйца, които идват в България от трети страни, са подложени на инспекции за качество, с цел да дават отговор на европейските условия. Един от най-големите вносители на яйца от Украйна, дефинира появилото се преди дни изказване, че те са рискови като неуместно.

" Тези яйца минават веднъж през ветеринарна работа в Украйна, ветеринарна работа в Румъния, ветеринарна работа в България и това нещо не може да се случи. Няма по какъв начин в България да влезе яйце, което е без маркировка и с неприятни качества, тъй като това е невероятно ", сподели Андрей Цой - вносител на яйца от Украйна.



Средно цената на импортирано яйце от Украйна е 36 стотинки. Производителите и притежатели на птицевъдни ферми у нас недоволстват, че по този начин се подбива пазара на българските яйца.

Репортер: Тереза Кънчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР