внесе в парламента законопроект, който ще задължи Фейсбук и

...
 внесе в парламента законопроект, който ще задължи Фейсбук и
Коментари Харесай

ДБ обявява война на интернет троловете с нов законопроект

" " внесе в Народното събрание законопроект, който ще задължи Facebook и останалите обществени мрежи да разпознават тролове и да изтриват неистинските профили в предизборна конюнктура.

Бившият министър на електронното ръководство съобщи, че в случай че Facebook не изтрие акаунта след приемането на наредбата, платформата ще предстои на сериозна глоба - % от годишния световен оборот.

Законът е въз основа на към този момент настоящия Акт за цифрови услуги на Европейския съюз, който изисква повече бистрота и информация от Facebook и Туитър.

Божанов посочи, че законопроектът не упълномощава цензурата на статуси и мнения в обществената мрежа и не дава право на страната и платформите да дефинират кое наличие е истина и кое - не. Предложението включва редица механически ограничения за идентифициране на тролове, които популяризират дезинформация и блокират същински профили.

Той акцентира, че дефиницията за трол не включва хора, споделящи непопулярни отзиви или влизащи в спорове с други консуматори.

" Троловете са неистинен профили, регистрирани от други хора. Най-често няколко тролски профила се ръководят от един човек или даже от една компания в по-мащабни интервенции. Фалшивите профили се развиват във времето, разгласява се наличие от тяхно име. Такива координирани старания най-често са свързани с някоя страна ", изясни Божанов и даде образец с Русия, която по негови думи е много дейна в сходни акции.

Той изброи и редица индикатори, които подсказват дали избран профил е тролски, или не - подправени профилни фотоси, потребление на VPN-и за заобикаляне на ограничавания, разминаване сред имената на профилите и имената в браузърите, автоматизирано шерване на наличие, всеобщо присъединение към групи незабавно след регистрация на профила, всеобщо прибавяне на другари, които не са свързани между тях.

Според Божанов Фейсбук няма интерес подобен законопроект да се одобри в България, защото би послужил за образец на други страни членки и на Европейската комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР