Внасяме проект на решение Сметната палата да направи одит за

...
Внасяме проект на решение Сметната палата да направи одит за
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Внасяме предложение Сметната палата да провери съответствието между разходването на публичните средства и дейностите на БНТ

Внасяме план на решение Сметната палата да направи одит за сходство сред разходването на обществените средства и дейностите на Българска национална телевизия за 2021 и 2022 година

Предложението ще бъде разисквано на съвещанието на Комисията по просвета и медии в четвъртък “, заяви ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Иван Ченчев.

„ Това е кардинална позиция, която от Българска социалистическа партия декларирахме още преди седмица, след сериозния публичен гърмеж и множеството въпроси, които провокира филмът „ Ботев “, излъчен по Българска национална телевизия, в който публичната телевизия е продуцентски сътрудник. Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която е член на комисията, сложи въпроса за одит на обществените средства на публичната телевизия, какъвто не е юридически от години “, съобщи Иван Ченчев пред БСТВ. По думите обаче е имало опит фокусът на този кардинален въпрос да бъде изместен  – да се приказва за „ дъщерята на президента “, вместо за това има ли спор на ползи на хора, облечени във власт, когато става дума за разходването на обществени средства. За това дали е редно да вървиш с името на дъщерята на президента, с цел да правиш филм, и в случай че е по този начин – въз основата на какво го правиш. Това са все въпроси, повдигнати от хората.

„ По-важно е обаче да приказваме за това по какъв начин да стигнем оня 1 % от Брутният вътрешен продукт за просвета годишно, за който мечтаеше Стефан Данаилов – без да изместваме фокуса. За нуждата да се подсигурят средства за цифровизация на архива на Българската национална телевизия. За острата потребност от книгохранилище в Националната ни библиотека “, акцентира ръководителят на парламентарната Комисия по просвета и медии.

По думите му 50 хиляди издания влизат в Националната библиотека „ Св. Св. Крил и Методий “ годишно. „ Това значи половин милион издания в идващите 10 години, което е съществено благосъстояние. С очите си обаче видях по какъв начин чиновниците там са принудени да съхраняват книги на пода! Няма място. Говорих, писах, желаех среща с регионалния шеф на София, имам съответно предложение за постройка. Този въпрос би трябвало да се реши, в случай че желаеме да съхраним паметта си като нация “, добави Иван Ченчев.

„ Свидетели сме това по какъв начин служебната власт ръководи като непрестанно трансферира решенията си на Народното събрание и по този начин бяга от отговорност – вижте, да вземем за пример, дневния ред на Народното събрание през днешния ден и на следващия ден “, съобщи Иван Ченчев в диалога по БСТВ за политическата конюнктура у нас. Той добави, че остава оптимист за съставянето на кабинет с третия мандат с слагането на масата на кардиналните политики в поддръжка на хората във времената на рецесии.

„ Различия в кардиналните политики на Българска социалистическа партия не видяхме – и за обществената политика, и за оръжията, и за Истанбулската спогодба. “ Така Иван Ченчев, който е и зам.-председател на парламентарната група на “БСП за България “, отговори на въпроса за взаимното съвещание на Изпълнителното бюро на социалистическата партия и евродепутатите на левицата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР