ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по

...
ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по
Коментари Харесай

ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите в 45-oто НС

ВМРО ще работи за законово понижение на наказателните лихви по заемите в 45-oто Народно събрание. Ще настояваме и за по-справедливи връзки сред хората и банките.

Това съобщи заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и лидер на листите на партията в 25 МИР София и 19 МИР Русе Искрен Веселинов в студиото на „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

Той акцентира, че в проекта за нормализиране на стопанската система за Вътрешна македонска революционна организация преди всичко е да се помогне на бизнеса с ограничения по облекчение на заемите му в интервал на рецесия.

Вътрешна македонска революционна организация има ясна стратегия за икономическо развиване през възстановителния интервал след корона рецесията. Пътят, който ще докара до нормализация на страната, не е очакване на помощи, а обикновено действие на системите. Това минава през имунизиране и преодоляване на вируса, само че и през поредност от дейности на страната, които да освободят предприемчивостта на българина от оковите, които не престават да го стягат.

Един от главните проблеми сега е, че всички затворени бизнеси мъчно обслужват заемите си. Имаме един мораториум, който в края на март изтича. Трябва да опитаме да удължим този мораториум, само че по-дългосрочен инструмент, който би трябвало да се сътвори, е един държавен гаранционен фонд, който да подсигурява на банките вноските по заемите за избран интервал, уточни Искрен Веселинов.

Ние от Вътрешна македонска революционна организация считаме, че този интервал би трябвало да бъде за две години. Тъй като един туристически отрасъл, който сега е затворен, даже да има някакъв сезон това лято, идващият сезон ще бъде възстановителният. Този сезон ще бъде сезон на оцеляването, предвижда той.

Държавата би трябвало да подели риска с банките и да каже – да, ние подсигуряваме, че тези хора, в случай че имат усложнения, ние ще поемем тези вноски, които те не могат да създадат. Тези пари ще бъдат дължими от компаниите, просто заемодател ще стане страната вместо банките. Държавата ще си ги получи в един средносрочен интервал, същото и за хората с жилища, когато си без работа не можеш да внасяш вноските.

Веселинов е безапелационен, че е пристигнало време за урегулиране на взаимоотношенията на хората с банките и Вътрешна македонска революционна организация поредно работи в тази посока. Първа стъпка бе направена с удължаването на мораториума по заемите, а по-късно и с премахването на фигурата на безконечния дебитор с въвеждането на 10-годишна безспорна отминалост.

Водачът на листите на Вътрешна македонска революционна организация в 25 МИР София и 19 МИР Русе е безапелационен, че със законови промени би трябвало да бъдат понижени наказателните лихви по заемите, защото сега на рецесия и затворени бизнеси те са непостижимо високи – 10 пункта над главния лихвен %. Най-изгодно за една банка или заемодател е да не даде късмет на дебитор с някаква пролонгация и да акумулира такива големи лихви в своя изгода, тъй че това също би трябвало да бъде поправено в закона, заключи Веселинов.

Системно работим по тематиката за взаимоотношенията сред банките и хората, тъй като считаме, че през годините мощно е изнесена тежестта на дълга към длъжника, а не към банките. Нормално е да бъдат разграничени отговорностите, уверен е Искрен Веселинов. Ние би трябвало да приемем закон за частния банкрут, който желае да разреши на хората, които са добросъвестни, не тези, които желаят да излъгват кредиторите, да съществуват човешки, запазвайки достолепието си, разяснява той. Аз имам вяра, че ще имаме такава поддръжка в идващото Народно заседание, сподели добави заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.

В коментар на хипотетични бъдещи обединения в Народното събрание Искрен Веселинов съобщи, че в случай че Вътрешна македонска революционна организация взе участие в ръководството, то ще е поръчител, че Движение за права и свободи няма да влезе във властта. Ние не бихме взели участие в такова ръководство, заявява Веселинов. Не сме се кандидатирали да управляваме с ГЕРБ нито преди, нито в този момент. Ние сме се кандидатирали с ясна идейна база, с ясна платформа и желаеме да реализираме нещата, за които се борим. Готови да управляваме на база на написани правила и на база на избора на българския народ. Готови сме да приказваме с всяка една от партиите, като се изключи Движение за права и свободи, сподели още лидерът на листата в Русе и в 25 МИР София.

Искрен Веселинов парира и внушенията за разединение на патриотичния избор.

На евроизборите 90% от патриотичния избор беше зад нас и допускам, че тези избори ще го потвърдят, безапелационен беше заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация. Не съжаляваме, че се явяваме независимо. Най-после градивният български национализъм има своята ясна опция, заключи Искрен Веселинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР