ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в

...
ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в
Коментари Харесай

ВМРО съзря ръката на Скопие в корупционния скандал в ЮЗУ Неофит Рилски

ВМРО пита кой стои зад акцията против Югозападния университет в Благоевград.

От партията показват, че в основата е учител, който желае страната ни да се откаже от езика и историята си за сметка на Скопие.

Позицията на воеводите е по отношение на изказвания за незаконни практики в ЮЗУ " Неофит Рилски ", отправени от някогашен учител в университета, който съгласно тях е обвързван с проскопската антибългарска агитация.

Вътрешна македонска революционна организация твърди, че университетският учител доцент Стефан Дечев напуща работа, само че преди този момент е подсигурил назначението си в друго висше образователно заведение.

" В края на 2023 година се появява информация, че в ЮЗУ " Неофит Рилски " са нанесени оценки на студенти, само че подписът на изпитващия учител не е същият, в тази ситуация на доцент Дечев. Със случая се заема Министерството на образованието и науката и Прокуратурата в Благоевград. Ръководството на ЮЗУ " Неофит Рилски " е предоставило изисканата информация и е съдействало на МОН и Прокуратурата. Оказва се, че разлика в оценките на студенти от изпитния протокол, който е предал доцент Дечев, и оценките в основната книга на ръководителя на Катедрата няма, само че за протоколите от изпити някогашният учител не загатва нищо ", означават от партията.

Те допълват, че внушенията на доцент Дечев не престават с това, че студенти по " Право " са приключили ЮЗУ в съкратени периоди. Отбелязват обаче, че законът за довеждане докрай на висше обучение е от 2022 година, а обвиняванията на преподавателя са за интервала 2015-2018 година, когато това е допустимо съгласно тогава настоящия закон.

Вътрешна македонска революционна организация отбелязва, че засега няма обвинен за хипотетичните закононарушения, нито са разпитани задоволително ръководители и преподаватели, които да защитят академичната общественост и студентите, приключили ЮЗУ.

От партията акцентират, че доц. Дечев е прочут с връзките си със скопската антибългарска агитация. Неведнъж е пропагандирал България да отдръпна " неоснователните си искания " към езика в Македония и е защитавал политиката на Скопие да фалшифицира обстоятелства от българската история, означават по негов адрес.

Спекулациите, които точно този проскопски представител цели да внуши, имат само като задание оронване на престижа на един от университетите, който е значим учебен център за Родината ни, уверени са воеводите.

Те упорстват способените органи да прегледат всички документи, а освен посочените от доцент Дечев, да бъдат разпитани повече преподаватели и студенти, както и членовете на Студентския съвет, и инспекциите да са на място.

От партията се притесняват, че с оронване престижа на ЮЗУ " Неофит Рилски " искащите да учат ще се разколебаят и ще предпочетат небългарски висши образователни заведения.

" Не беше от дълго време интервалът, когато в по-малки градчета на районен съд Македония се навъдиха университети, които не бяха на равнището на университетите в Р България, само че съумяха да отклонят искащите младежи от районен съд Македония да получат обучение в България. С очерняне положителното име на университета в Благоевград желанието на младежи от югозападната ни съседка може да намалее още. А дали това не е същинската цел на клеветническата акция против Югозападния университет в Благоевград? ", питат от Вътрешна македонска революционна организация.

Те означават, че доцент Стефан Дечев преподава както у нас, по този начин и в университета в Скопие. Според тях този факт не е инцидентен.

Вътрешна македонска революционна организация допълват и че МОН автоматизирано стартира инспекция по сигналите на преподавателя, защото зам.-министър във ведомството е неговият брат Емил Дечев.

" Как, до момента в който беше учител в ЮЗУ " Неофит Рилски ", за доцент Дечев нямаше нередности? Все отново данните, с които спекулира, са от времето, когато е бил постоянен учител в университета в Благоевград. Защо тогава не изнесе информацията за нередностите, за които той твърди, че са се случвали? ", питат още воеводите.

Те се надяват в най-скоро време обвиняванията против ЮЗУ " Неофит Рилски " да бъдат опровергани, защото всяко закъснение на изясняване на събитията ще е щета за университета.

" Опорочаване на името на тази просветителна институция не води до нищо положително. И фактът, че един човек със противоречиви другарски връзки със Скопие стои зад тези изказвания, не бива да остава неусетен за обществото ", безапелационни са от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР