Вмного държави в момента тече данъчната кампания, което дава нови

...
Вмного държави в момента тече данъчната кампания, което дава нови
Коментари Харесай

Нова измама набира популярност в Интернет

Вмного страни сега тече данъчната акция, което дава нови хрумвания и благоприятни условия на хакерите. ФБР издаде предизвестие растеж на нов вид интернет измами, оповестява ZDNet.

Хакерите клонират действителни телефонни номера, имейли и имена, с цел да се показват за чиновници на разнообразни държавни институции. В това число попадат освен данъчни служби, само че и полиция и даже проверяващи организации.

"Измамниците употребяват незабавен и нападателен звук, като отхвърлят да приказват с различен, с изключение на с определената цел. Те приканват жертвата си да не споделя на никой различен, в това число и на близки, другари или други институции ", оповестява ФБР.

Измамниците карат жертвите си да им прочитат персоналните си и финансови данни, да им превеждат пари по сметки или да им ги изпращат в брой по пощата, като даже им дават инструкции по какъв начин да скрият парите, с цел да не бъдат засечени от скенерите. Жертвите за заплашани с заблуждение под престъпна отговорност, в случай че не спомагат на следствие или са уведомявани, че различен е откраднал данните им и се прави инспекция.

Други сюжети са позвъняване за уведомяване за неплатени санкции или такси, в това число и че не са се явили в съда или има заповед за издирването им. Съответно заплащане на санкциите незабавно ще "реши " несъществуващия проблем. Също по този начин жертвите може да получат и известия или поръчки за промяна на персонални документи и други

ФБР е засякла и измами към лекари. Измамниците им споделят, че лицензите им са изтекли и би трябвало да бъдат възобновени незабавно или че ще бъдат прекъснати, в случай че не изпълнят избрани условия - още веднъж предаване на персонални данни и осъществяване на заплащане.

Има и закани и обвинявания, че жертвата е съизвършител в машинация или би трябвало да се включи в залавянето на лъжец. Сценариите са доста и разчитат най-много на уплахата на целта. ФБР напомня, че нито една държавна институция ще желае пари или персонални данни по имейл или телефон.

"Когато получите текстово известие, имейл или телефонно позвъняване, което предизвика мощна прочувствена реакция, човек би трябвало да поеме надълбоко въздух и да подходи с висока степен на съмнение ", отбелязва ФБР.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР