Вместо да отбелязват професионалния си празник, днес полицаите ще протестират.

...
Вместо да отбелязват професионалния си празник, днес полицаите ще протестират.
Коментари Харесай

Ченгетата на протест, вместо на празник

Вместо да означават професионалния си празник, през днешния ден служителите на реда ще стачкуват. Решението бе взето преди 10-ина дни от синдикалните им организации. Протестът е плануван за 11:00 ч. през днешния ден пред Народното събрание. Основните претенции на чиновниците на вътрешното ведомство са нарастване на заплатите, нови униформи, нов Закон за Министерство на вътрешните работи, почтени условия на труд. Очаква се пред Народното събрание да се съберат сред 5000 и 6000 служители на реда, съобщи Нова ТВ. Подкрепа към митинга към този момент оповестиха също пожарникарите, чиновниците на пандизите, административните чиновници на Министерство на вътрешните работи и други

Недоволството ескалира преди 2 седмици, откакто вътрешният министър заяви, че нарастване на парите няма да има. В навечерието на митинга пък разгласи 25 стотинки нарастване на възнагражденията за нощен и ексклузивен труд. Но даже и това не успокои създалото се напрежение. Полицаите се оплакват още, че не получават униформи, тъй като интендантството се мести в нова постройка.

" Промяна в нашите претенции няма. Достатъчно ясно и изрично ги обявихме пред министъра. По-ясно от това не може да го разбираем. Трябва да бъдат нараснали главните заплати. Трябва да бъде обвързана към междинната или минималната и по едно и също време да стартира изплащането на униформените ", сподели пред Българска национална телевизия Илия Хрисимов, заместник-председател на Синдикалната федерация на чиновниците в Mинистерство на вътрешните работи /СФСМВР/. Той означи също и че, в случай че не се случат нещата както желаят служителите на реда, на 18 юли ще има нов митинг.

Пожарникарите също са недоволни от изискванията, при които са принудени да работят и да рискуват живота си. "В последните години бяха закупени защитни дрехи, само че единствено за горски пожари, усвоени от европейски средства. Липсват над 3500 дрехи. Дебатираме от години този въпрос. Чуваемост няма, трансферират се отговорностите. Има пропуски в нормативната база. Голяма част от чиновниците с по-голям опит стартират да завършват своята активност ", изясни Венцислав Станков от профсъюз " Огнеоборец " към Министерство на вътрешните работи.

Заплатите са проблем и за администрацията във вътрешното ведомство. Поради това тя към този момент осезаемо губи фрагменти. "Нашите чиновници с най-ниски заплати стартират да напущат, тъй като ситуацията е нетърпимо ", сподели ръководителят на Националния профсъюз на гражданската администрация Христо Христов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР