Влошената обстановка в Червено море рязко усложни морската логистика. Най-важният

...
Влошената обстановка в Червено море рязко усложни морската логистика. Най-важният
Коментари Харесай

Дрехите и обувките в Гърция поскъпват с 30%

Влошената конюнктура в Червено море внезапно усложни морската логистика. Най-важният азиатски импорт в Европа – авточасти, съоръжение, химикали, енергийни запаси и потребителски артикули, е заплашен. Отражението на рецесията върху гръцкия пазар се чака да бъде неотложно.

Утрояване на цените за навло заради промени в морския маршрут на товарните кораби от Китай и като цяло от Азия и закъснение от към две седмици ще докара до повишаване на цените и закъснение на доставките, споделят специалисти. Според същите източници се допуска, че нарастването на цените в категория облекло и обувки ще бъде към 30%.

Този % е изключително висок поради несигурното финансово състояние на потребителите. Ситуацията ще има пагубни последствия за пазара на продажби, осведоми кореспондентът на в Гърция Силвия Станчева.

Цялата тази обстановка към този момент стартира да се отразява на облагите на компании от разнообразни браншове, считат анализаторите от Bryan Garnier & Co. Сред тях е френският търговец на дребно на мебели Maisons du Monde, който получава 75% от продуктите си от Азия, като по-голямата част от тях по море. Очаква се да пострадат производителите на спортни артикули: Nike, Adidas, Capri Holdings.

Според специалисти, с цел да предотвратят срив на пазара на потребителски артикули, китайските компании ще бъдат принудени да " поемат " част от нарастването на цените, като се има поради фактът, че китайската стопанска система се основава на износа и намаляването на комерсиалния оборот може да сътвори големи проблеми.

За да се понижат разноските, евентуално ще се промени съставът на материалите, от които се създават стоките. Същите източници сочат, че нарастването на цените на дребно няма да надвиши 12%. В последна сметка " потребителите ще заплащат за всичко ". И в тези сегменти, където е невероятно бързо повишение на цените, фирмите ще заплащат за по-скъпа логистика за сметка на понижена доходност на бизнеса.

Според оценки на Италианския институт за интернационалните политически проучвания (ISPI), другите типове артикули, които се доставят в Европа от Азия с контейнерни кораби, могат да нарастнат с до 10%. Европейската комисия предвижда " опустошителни последствия " през идващите седмици.

В същото време, във връзка с дълготрайните потребителски артикули, като електрически уреди, които се създават в Китай, същите източници считат, че не могат да бъдат изключени забавяния в доставката им. Както беше маркирано, нещо сходно се случва при поръчка на коли. За разлика от това, вносът на артикули с огромен размер и ниска цена, които вършат крайната си цена непостижима заради високите цени за навло, евентуално ще бъде спрян.

Като цяло спирането на веригата за доставки, което се следи по време на пандемията и карантината, се повтаря - с единствената разлика, че се случва в по-малък мащаб.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР