Влошаването на зрението, слуха и паметта са всеизвестни признаци на

...
Влошаването на зрението, слуха и паметта са всеизвестни признаци на
Коментари Харесай

Защо ставаме по-ниски с течение на времето?

Влошаването на зрението, слуха и паметта са общоизвестни признаци на стареенето. Може би малко на брой обаче са забелязали, че с напредъка на възрастта човек става и по-нисък. Това се дължи на няколко фактора, свързани с промени в костите, мускулите, ставите и други тъкани в тялото. Докато лекото „ смаляване “ е естествена част от процеса на стареене и нормално не се асоциира със здравословни проблеми, то забележителното евентуално приказва за към този момент съществуващи проблеми. Когато сме осведомени с детайлностите, които настъпват в тялото ни, до момента в който остаряваме, можем да се противопоставим по-ефективно на негативните резултати на старостта.

В началото на 30-те е допустимо да настъпи саркопения – загуба на мускулна маса в резултат на възрастта. Човек евентуално може да изгуби 3-5% от мускулната маса на десетилетия. Особено тревожно е, когато става дума за мускулите в торса, които ви държат в вярна изправена позиция. Ако те намалеят, то вие евентуално бихте могли да изглеждате по-прегърбени и надлежно – по-ниски.

Друга причина за намаляването на растежа е утежняването на здравето на костите. Костите са извънредно комплицирана съединителна тъкан, която може да приспособява своя размер и форма според от механичното натоваряне. Това разрешава на костта да се ремоделира през целия ви живот.

В по-младите си години вие преминавате през фаза на напредък. Костната маса се натрупва толкоз бързо, че 90% от нея се доближава в края на тинейджърските ви години. Този напредък се консолидира в средата на 20-те, когато пикът на масата е към този момент доближат.

Към 35-40-годишна възраст тялото ни стартира да губи повече костна маса, в сравнение с се генерира. В края на краищата тази загуба води до заболяване, известно като остеопороза, което се характеризира с ниска костна маса и мощна трошливост на костите. Всички тези фактори усилват риска от фрактури. Това заболяване визира постоянно бедрата и ръцете, само че най-разпространено е в гръбначния дирек, в резултат на което оказва негативно въздействие върху позата ни.

В гръбначния ни дирек се намират и така наречен гръбначни дискове. Те са ситуирани сред всеки прешлен от гръбначния дирек. Фиброкартилагинална възглавница, служеща като амортизираща система на гръбначния дирек, подкрепя при придвижване, натоварване и извъртане.

Когато сте млади, тези дискове, които се състоят от към 80% вода, са мощни и гъвкави. С напредъка на възрастта обаче последователно се компресират и сплескват. Вследствие на това пространството сред прешлените на гръбначния дирек понижава. Подобен резултат се следи и в петите на краката – с възрастта сухожилията дегенерират, което води до плоски пети.

Регулярните физически извършения биха могли да отвръщат някои от аргументите за намаляването на растежа. Така че не стойте със скръстени ръце, а тренирайте!

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР