Влошаването на средата за сигурност в регионален и в глобален

...
Влошаването на средата за сигурност в регионален и в глобален
Коментари Харесай

Радев: България ще отделя все повече средства за отбрана

Влошаването на средата за сигурност в районен и в световен проект изисква надлежно и дейности, и вие сте тук от името на България, с цел да дадете нашия принос като страна, заслужен, благонадежден член на НАТО, член на Европейски Съюз, страна, която способства за гарантирането на мира, сигурността и стабилността. Това съобщи пред българския контигент на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово KFOR президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

По време на двудневното си посещаване в Косово по покана на сътрудника си Вьоса Османи-Садриу президентът организира среща с командира на задачата на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с националния пълководец на контингента подполковник Бойко Цветанов. Той посочи, че без сигурност и непоклатимост няма и социално-икономическо развиване.

За страдание това, което чакахме - светът да бъде едно по-сигурно, умерено място, не се осъществя като очакване. Напротив средата за сигурност се утежни фрапантно, а това значи, че би трябвало да отделим нужното внимание и запаси, тъй че да имаме високо готови въоръжени сили, уточни президентът.

По думите му сега се взимат извънредно значими решения за бъдещето на въоръжените сили на страната ни. Според Радев са няколко са значимите неща, които стоят на дневен ред, като ускоряването на модернизацията на армията ни. Той посочи, че България ще отделя от ден на ден средства за защита. Румен Радев означи, че от следващата година страната ни реализира 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита. Преезидентът съобщи, че би трябвало да се откри допустимо най-балансираният метод за влагането на тези средства.

Той сподели още, че до наскоро вниманието е било ориентирано към трите огромни плана за рационализация на въоръжените сили - самолетите, корабите и бойните машини на пехотата. Държавният глава добави, че от няколко години вследствие от анализите за подготовката на въоръжените сили упорства да се обърне внимание на доста по-евтини дребни планове, само че с огромно асиметрично преимущество и осведомително предимство - дребни системи, само че с огромен резултат в региона на ситуационната информираност. По думите му военните спорове в Украйна и в Близкия Изток са посочили доста ясно, че към този момент ще имат голямо значение евтини, налични, комерсиални системи - като дронове, които могат да реализират голям резултат във всяка военна интервенция. Според Румен Радев е извънредно значимо страната ни да има средства да осъществя това - да имаме безпилотни системи, самостоятелни системи, системи за радиоелектронна битка, за информация за разузнаване, за наблюдаване.

Той подчертава и върху кадровото обезпечаване в армията и уточни като проблем наклонността за намаляването на фрагментите. Президентът прикани за незабавни ограничения за привличане във въоръжените сили на младежи с качества, за тяхната професионална подготовка, развиване, реализация и мотивация.

Радев поздрави военнослужещите от българския контингент за това, че са част от интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и им благодари за професионалното и отговорно осъществяване на задачата, която по думите му е извънредно значима, освен за гарантирането на сигурността, стабилността, мира и свободата на напредване в Косово. Тя има голям резултат върху сигурността и стабилността на целия район, в това число и за България, добави президентът. Той означи какъв брой е нежна средата за сигурност в Косово и даде за образец случилото се в село Банска през септември тази година.

Радев изрази удовлетворение от представянето на българския контингент в тази многонационална среда и поздрави командването за напъните, които поставя, тъй че военнослужещите да извършват отговорностите си по допустимо най-професионалния метод, при гарантиране на техния живот и сигурността им по време на задача.

Опитът, който трупате тук като просвета на взаимно мислене, обмисляне и деяние, е скъп и ние чакаме час по-скоро този опит да го прилагате назад в България, сподели още президентът.

Командирът на българския контингент подполковник Бойко Цветанов показа пред президента военнослужещите задачите и дилемите на задачата. Той означи, че сега в базата има 33 души, като преди ден част от военнослужещите са отпътували към България.

Румен Радев връчи почетен плакет подполковник Цветанов, който от своя страна връчи на президента плакет на контингента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР