Влизането в Еврозоната през 2024 г. ще доведе ли до

...
Влизането в Еврозоната през 2024 г. ще доведе ли до
Коментари Харесай

Нинова към БНБ: Защо нямате доклад за плюсовете и минусите от присъединяването ни в Еврозоната

Влизането в Еврозоната през 2024 година ще докара ли до криза на стопанската система и още обедняване
Изказване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на чуването на Управителния съвет на Българска народна банка в Народното събрание:

Много е изненадващо това гласоподаване на “Продължаваме смяната “, ГЕРБ и “Демократична България “ да не се излъчва непосредствено по Българска национална телевизия и БНР, тъй като това са партии, които упорстват бързо, в този момент и без да чакаме оценката на Българска народна банка, да пристъпим към проекта за осъществяване за  присъединяване на България в Еврозоната през 2024 година

Освен това, “Продължаваме смяната “ в предходното държавно управление предложиха една много сериозна сума за осведомителна акция, с цел да стигне до хората истината, за плюсовете и минусите от присъединението ни в Еврозоната. А през днешния ден гласоподават „ срещу “ хората да чуят от най-същественото място – Народното събрание истината. Но ваша воля, дано българските жители да преценяват за какво се прави това.

Виждам и господин Пеканов да влиза, в случай че не сме го канили на това чуване и ще ви кажа за какво. Да, министър може когато и да е да пристигна, само че кабинетите, без значение дали са постоянни или служебни, съставляват изпълнителна власт, а ние – Народното събрание. И предходното правителство  възлагахме Българска народна банка да направи оценка на опасности като самостоятелен орган. Съгласно закона, никой няма право да влияе на Българска народна банка, да дава инструкции или отзиви: “При практикуване на пълномощията и осъществяване на отговорностите си по този закон, Българска народна банка, шефът, членовете на Управителния съвет са самостоятелни и нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институции, органи, служби, организации на Европейския съюз, от Министерския съвет или от държавните управления на други държави-членки на Европейски Съюз, както и от други органи и институции “.

Целта на днешното чуване е да чуем този самостоятелен орган, тъй като разчитаме, че те нямат политически пристрастия, идеологически обвързаности и са експерти. И ще ни кажат действително какво ще се случи, в случай че продължаваме да взимаме решения за 2024 година, би трябвало или не би трябвало да се отсрочва. Очакваме справедлива оценка, непродиктувана от никакви други фактори, с изключение на от тяхното професионално и без значение разбиране.

Поискахме това чуване, тъй като въпросът за влизането на България в Еврозоната е извънредно значим и настоящ и тъй като има доста огромна поляризация в обществото. Включително и измежду нас има партии, които желаят в този момент и незабавно да задействаме всички механизми, с цел да може това да се случи при започване на 2024 година Има и други партии, които оферират да не влизаме въобще. Това са двете крайности и ние желаеме тук, обективно и професионално, посредством отчета на Българска народна банка, да отсеем обективното от субективните ни политически и идеологически оценки и да мислим само за ползите на България и на българския народ.

Има справедливи неща, които не можем да заобиколим – още с присъединението на България в Европейски Съюз ние сме приели, че като членове ще имаме еврото като валута. Второ – всяка страна взема решение по кое време да стане това и трето – би трябвало да отговаряме на избрани условия, с цел да бъдем признати в Еврозоната. Според тези условия сега ние не можем да влезем в Еврозоната, най-много поради високата инфлация, условията за недостиг – справедливи макроикономически индикатори.

Вярно ли е, че с цел да влезем в тези рамки, би трябвало внезапно да свалим инфлацията до 6-7%, сега тя е 10-11%? Дефицитът да влезе в границите на 3%? И това би трябвало ли да стане с доста внезапно понижаване на разноските – на заплати, на обществени заплащания, финансови разноски? Това би ли довело за криза в българската стопанска система и увеличение на бедността и неравенствата в България?

Целта на това чуване е да кажем истината на хората, да се спре с подправените вести, с всяването на страхове, с манипулирането на публичното мнение по този въпрос.

Имаме и няколко съответни въпроси, които сме задали в питането: Как ще се отрази на икономическия напредък, на финансовата и банковата непоклатимост, конкурентоспособност на българските компании, резултатът върху настоящата сметка и комерсиалния баланс, покупателната дарба на приходите и депозитите, включително върху инфлационните упования, степента на опазване на суверенитета при ръководството и потреблението на валутните и златните запаси и възможните задължения по погашение на задължения на Европейския съюз и на други страни-членки, които към този момент са в Еврозоната?

В тази връзка имам и следния въпрос – според решение на Координационния съвет за Еврозоната от 13 юли, първият вид на отчета ви трябваше да бъде подготвен до края на юли, а окончателният – до края на август. Защо няма отчет, уважаеми членове на Управителния съвет на Българска народна банка? В него трябваше да има две елементи – мнението на Българска народна банка и мнението на Министерство на финансите. Кой не си е приключил работата и имате ли отчет? Бихте ли го дали на Народното събрание, т.е. на оня орган от парламентарната република, който е най-съществен и който в последна сметка би трябвало да вземе решението дали да пристъпим към присъединение при започване на 2024 година или да го отложим?
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР