Влизането с кола в центъра на София, Пловдив и други

...
Влизането с кола в центъра на София, Пловдив и други
Коментари Харесай

Забранено за замърсяващи коли: Няколко града подготвят нискоемисионните зони

Влизането с кола в центъра на София, Пловдив и други градове с непрекъснато нечист въздух, може скоро да бъде неразрешено. От началото на 2022 година влезе в действие текст в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), който дава право на общините да ползват мярката в дни с превишени правила на нездравословните излъчвания във въздуха.

В най-напреднала фаза са двете най-големи общини - Столичната и Пловдив, сподели инспекция на " Дневник ". В София се чака така наречен зони за ниски излъчвания (ЗНЕ) да работи от началото на идната зима т.е. от края на тази година. А община Пловдив организира социална поръчка и до края на януари ще избере реализатор, който да предложи разновидности за такива зони. В Бургас също работят по тематиката като към този момент имат планирано моделиране от резултата от въвеждането на такива зони в центъра на града, както и в кв. " Долно Езерово " за битовото отопление. В Перник пък се организира полемика сред специалисти в общината къде в града да се позволяват единствено " екологосъобразни коли " (по израза на зам.-кмета Стефан Кръстев).

Забраната в началото ще обгръща коли с открит по-нисък екологичен клас - до Евро 2. Другият потвърден замърсител - битовото отопление с твърдо гориво, също може да бъде лимитиран и глобен с отделяне на зоните за ниски излъчвания.

Такива зони към този момент има в над 300 града в Европа. В България още през 2019 година Министерският съвет одобри Програма за за възстановяване на качеството на въздуха до 2024 година, в която бе заложен краен период за въвеждането им - юни 2022 година Законови спънки забавиха процеса, тъй като законово не беше уредено правото на общинските препоръки да управляват и постановат наказания при нарушение на рестриктивните мерки. Сега към този момент това право им е предоставено от ЗЧАВ.

" Общините чакаха тъкмо тези промени в закона, които да им разрешат да изготвят своите планове за такива зони. В момента са в развой на създаването им и по-късно ще ги вкарат, само че нямаме данни коя община на какъв стадий е сега ", изясни Десислава Стойкова, юрист на Националното съдружие на общините за " Дневник ". Поставянето на екостикери на колите при годишния механически обзор за определяне на действителното положение на автомобила, е част от системата за въвеждане на тези зони, означи тя.

В София е подготвен видеоконтролът за влизане в зоните

Столичната община приготвя и разпоредба за нискоемисионните зони. " Тя е на финалната права и в София се възнамеряват две зони - едната ще обгръща историческия център, а другата ще е с по-широк обсег ", съобщи зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков, който управлява и работната група за въвеждане на зоните към Столичния общински съвет (СОС).

Първата мярка съгласно него ще е възбраната на всички коли в центъра, които не имат евростандарт, така наречен " черни дизели ", както и тези с Евро 1 и част от Евро 2. Рестрикциите няма да важат за адресно записаните жители в обсега на тези нискоемисионни зони, посочи Зарков.

Границите на двете зони са избрани и на входни кръстовища са сложени видеокамери. " Видеосистемата може да разчита регистрационния номер и незабавно ще открива автомобилът с каква екокатегория е. Нарушителите, влезнали в зоната, ще бъдат глобени ", разясни Зарков. Предвидените санкции са от 50 до 500 лв. за физически лица и от 200 до 1000 лв. - за юридически. Въвеждането на такива зони се оценяна като неотложно за столицата, тъй като София е градът с най-вече коли на глава от популацията в Европа. При приблизително 450 коли на 1000 поданици за Европейския съюз, в София съотношението е 663 на 1000. Средната възраст на автопарка е 19 години, до момента в който в Европейски Съюз е 11.5. По тази причина и нездравословните излъчвания във въздуха са доста над нормите на Световната здравна организация и Европейски Съюз, сподели проучване на интернационалната самодейност " TRUE ", извършено предишното лято. Тогава с лазерна инсталация от отдалеченост бяха измерени нездравословните газове от колите на оживени кръстовища.

" София страда най-вече от замърсяването на въздуха с ФПЧ-2.5 и ФПЧ-10, които са с източник от колите и отоплението. Дизелите с екостандарт до Евро 4 са виновни за 86% от ФПЧ и 56% от азотния оксид във въздуха на града ", изясни Йоан Бернард, началник на проучването.

Какви ще са границите на плануваните две зони в София -.

В Пловдив възбраната може да е за коли с екостандарт до Евро 2

Общината към този момент е оповестила социална поръчка за правене на механизъм за въвеждане на зоните и до края на януари би трябвало да се подпише контракт със спечелилия претендент. Според заданието той ще би трябвало да обследва и разпознава най-големите източници на замърсяване в Пловдив - от бита и превоза. Очакванията са изпълнителят да предложи разновидности за въвеждане на зони с ниски излъчвания, в които в избрани дни да се вкарат рестрикции във връзка с употребените горива и уреди за битово отопление и влизането на коли с екологичен клас Евро 1 и 2 в избраните зони, разясниха от общината за " Дневник ".

Общината обмисля първо зоната да се вкара в централната градска част. Ако мониторингът на въздуха покаже, че и в други региони на Пловдив това е неотложно и там да се вкарат сходни зони. Процесът ще се прави на стадии, а не едновременно, обясниха от общината.

В Бургас чакат да понижат ФПЧ-10 с 16 тона годишно

През 2019 година в морския град са въведени няколко така наречен зони с успокоено придвижване, в които оптималната скорост за придвижване на колите се лимитира до 30 км/час. Това е централната градска част, част от ж.к. " Братя Миладинови ", както и цялата територия на морските квартали Сарафово и Крайморие.

" Тази мярка може да се преглежда като вид на въвеждането на нискоемисионни зони, защото един от резултатите е понижаване замърсяването на въздуха с отработени газове на колите заради неналичието на внезапни прекъсвания и потегляния на колите ", изясни зам.-кметът по екологията Весна Балтина.

Съгласно предварителното задание за създаване на Програмата за качеството на въздуха в града е осъществено планирано моделиране на въвеждането на зони с ниски излъчвания за ФПЧ 10 от автомобилния превоз. Те могат да бъдат отделени на два стадия за центъра на града - до 2024 година (само в идеалния център) и до 2027 година (за необятния център на града). " Очакваното понижение на ФПЧ 10 до 2027 година е с 16 тона на годишна база единствено от авто превоз ", уточни Балтина.

Прогнозно моделиране за отчитане резултата от зони единствено с източник " Битово отопление " е направено и за кв. " Долно Езерово ", защото в този момент този квартал е единственият регион в Бургас, който остава с нарушено качество на въздуха, съгласно зам.-кмета. Ако се въведет там прогнозата е, че понижението на ФПЧ 10 от битовото отопление на твърди горива ще бъде над 27 тона на година.

В кои дни ще се ползват зоните с ниски излъчвания

В София нискоемисионната зона ще има от началото на зимата и ще важат за целия сезон. " Няма да има предшестващ стадий - единствено когато има прогноза за високи равнища на замърсяване на въздуха в София. Идеята е да се вкара през всички зимни месеци ", изясни Елица Панайотова, началник на плана " Зелена София " на Столичната община. Този вид за налагане на зоните в столицата ще би трябвало да бъде разискван и утвърден от Столичния общински съвет, посочи тя.

В другите градове настройката е за поетапно влизане на мярката. Първо зони ще има в дни, за които има прогноза, че са с нараснало замърсяване на въздуха. На идващ стадий ще се преценя от общинските препоръки дали да възприемат концепцията на София за деяние на тези зони през цялата зима.

Старата кола обезпечава 6135 евро за нов електрически автомобил

Собствениците на остарели коли, които ще бъдат наранени от използването на зоните, ще могат да се възползват от финансова помощ от 6135 евро за пазаруване на електрически автомобил. Мярката е по стратегия " Околна среда " на Европейската комисия и към този момент обгръща коли, създадени до 1997 година Според " 24 часа " в Министерството на околната среда и водите се приготвят промени в тази стратегия, с цел да се включат и дизелови коли, създадени преди 2005 година и бензинови - преди 2006 година Помощта ще се дава за пазаруване единствено на нов напълно електромобил и връщане на остарелия за скрап.

За хората, отопляващи се с твърдо гориво, работят европрограми за безвъзмездна замяна на старите печки с по-екологични уреди - на пелети, климатици, газови устройства и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР