Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти.

...
Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти.
Коментари Харесай

Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти

" Влизаме в интервал, в който ще има нови военни спорове. По какъв метод те ще се разпростират и дали ще прерастват в дълготрайни войни, следва да забележим ".

Това съобщи пред БНР политологът Владимир Шопов.

Според него има няколко огромни риска в интервала, в който навлизаме . Всички нови различни геополитически играчи желаят да основат свои лични периферии, уточни той и добави, че навлизаме в интервал с доста междинни пространства.

" Най-големият риск от по този метод структуриращ се полицентричен свят и риск, произлизащ и от държанието на Владимир Путин през последната година – две, е обвързван с пролиферацията на нуклеарно оръжие . /…/ Моето терзание е по скоро обвързвано с подобен вид развиване. Достигането на по-стабилно положение на това, което в миг се преформатира, съгласно мен ще се случи през разнообразни по мащаб спорове на разнообразни места в света ", разяснява Шопов в изявление за предаването " Събота 150 ".

" Отиващата си година е доста любопитна и забавна, тя в действителност ще остане с приемането за зараждаща интернационална действителност, в която на пръв взор има от ден на ден центрове, от ден на ден страни, които претендират да имат ролята на някакви опорни точки, към които се дефинират и основават районни тактики за въздействие, които оферират външна политика " а ла карт ", от която можете да си избирате черешките и това, което най-вече ви подхожда. Още един абсурд е, че тъкмо последните година-две демонстрират илюзиите и рестриктивните мерки, които този свят дава на тези страни ", уточни той.

По-полицентричният свят е по-нестабилен свят , означи политологът и добави: " Свят, в който в случай че не принадлежите към здрави и устойчиви съюзи, изисква от страните да усилват разноските за своята сигурност, изисква от страните да създадат по-силни устойчиви институции, изисква от страните да се приготвят за повече рискови сюжети и така нататък ".

По думите му доста от страните от световния юг отхвърлят да заемат позиция, изключително във връзка с войната в Украйна. В същото време множеството от отрицателните последици от тази война непосредствено се изсипват върху техните общества и стопански системи , акцентира той. Според него световната неустойчивост има доста по-висока цена в по-ниско развитите страни .

" Предстои на доста от тези елити отчасти най-малко да премислят тези свои стремежи и пожелания за един същински полицентричен свят , доколкото той в действителност ще действа по този метод. Войната в Украйна е директен образец за това, че този привидно полицентричен свят още веднъж действа по блокова логичност ", изясни Шопов. По думите му полицентричният свят значително в последна сметка ще се окаже още веднъж двублоков свят .

" Мисля, че можем умерено да приказваме за де факто съюз сред Русия и Китай . През последните години сме очевидци на непрестанно увеличение на параметрите на задълбочаващо се съдействие, съгласуваност, даже и частична интеграция сред Китай и Русия ", уточни политологът. И продължи коментара си:

" Постпутинова Русия сигурно ще си зададе съществени стратегически въпроси във връзка с личното си отдалечаване от Европа и западния свят. Има известни въпросителни на по-дългосрочна неустойчивост ", предвижда Владимир Шопов.

Според него през последните години в огромна степен западният свят е станал доста по-малко настойчив в желанието си, в общуването с страните от световния юг да акцентира и да се пробва да постанова западните полезности. Политологът очерта пътя, който западните страни извървяха в връзките си с тези страни, научените уроци, приетите и преосмислени неточности. Той предвижда:

" Само след прочут интервал от време ще станем очевидци на опити за отдръпване от тези нови партньорства и намирането на някакъв различен баланс на връзките. Тези нови различни геополитически центрове най-малкото желаят да консолидират или основат нови лични периферии на въздействие. Оттам произтича геополитическа неустойчивост и неустановеност за доста от тези страни, които могат да се окажат много по-висока и рискова за тях, в сравнение с привидно пропагандирано нежелания световен демократичен ред, който доминираше до неотдавна ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР