Влиянието на Илон Мъск е не просто глобално - то

...
Влиянието на Илон Мъск е не просто глобално - то
Коментари Харесай

Над половината активни сателити са с един собственик и той може да блокира украинската армия

Влиянието на Илон Мъск е не просто световно - то се усеща най-силно в действителност на стотици километри над повърхността на Земята. Компанията за сателитен интернет на милиардера - Starlink, е безспорен пазарен водач и на нея разчитат елементарни консуматори, компании и държавни структури по целия свят.

Да си подвластен от компания, чийто притежател взема решенията си най-малко видимо своеволно и под давлението на страстите, обаче, може да се окаже рисково - както от първа ръка схванаха украинските командири, които се оказват без информационна инфраструктура в моментите, в които Мъск реши. NYT в обстоен материал споделя по какъв начин доставчикът на интернет от небето се трансформира в геополитически фактор.
 Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink. Каква ще е месечната такса?
Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink. Каква ще е месечната такса?

SpaceX даде обещание на бета потребителите на своята широколентова интернет услуга почти 50 мегабита в секунда

Контекст : Starlink на Илон Мъск не е първата система за сателитен интернет в света - още от 90-те има снабдители, само че през годините техните услуги постоянно са били нишови поради ниска скорост, висока цена и нужда от скъпо съоръжение.

Голямото преимущество на Starlink са ракетите за многократна приложимост на SpaceX, с които извеждането на спътници става неведнъж по-евтино. Освен това, развиването на технологиите направи както спътниците, по този начин и терминалите по-достъпни, а услугата - с висока скорост от порядъка на 100 мегабита в секунда.
 Интернет услугата Starlink към този момент е в Европа. Къде се тества и какъв брой коства?
Интернет услугата Starlink към този момент е в Европа. Къде се тества и какъв брой коства?

Тези, които тестват услугата, могат да чакат скорост от сред 50 -150 мегабита в секунда

От 2019 година мрежата е в развой на създаване, от 2021 година - в комерсиална употреба. Към момента на ниска орбита към Земята обикалят над 4500 спътника от мрежата на Starlink - това са повече от 50% от всички дейни спътници. Абонатите са 1,5 млн.

Плановете на Мъск са през идващите години да усили мрежата си десетократно.

Детайли : Starlink стъпи в Украйна след началото на съветската инвазия през февруари предходната година. Още в първите дни на войната правилни на Москва хакери изваждат от строя сателитната мрежа на Viacom, на която разчита украинската войска. След персонална молба на украинския министър на електронното ръководство Мъск - в типично собствен жанр, еднолично взема решение да задейства Starlink в Украйна.

В наши дни 42 000 терминала дават връзка както на лечебни заведения и избавителни служби, по този начин и на артилерийски батареи и подразделения на противовъздушната защита. Както признават пред NYT висши украински военни, Starlink е с основно значение за представянето им на бойното поле.
 Проектът Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината
Проектът Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Aмбициoзнoтo нaчинaниe нa милиapдepa нaбpa бъpзo пoпyляpнocт и вeчe имa ĸлиeнти в 14 страни, ĸoитo ca плaтили зa дocтъп дo ycлyгaтa

Когато работи. А от септември 2022 година това стартира да зависи от ден на ден от моментното въодушевление на Мъск. Тогава той предлага собствен личен кротичък проект за Украйна, който включва анексиране на окупирани от Русия територии. Когато му е обещано да разбере, че това няма по какъв начин да се случи, милиардерът подсеща Киев и западните съдружници за цената на сателитния интернет - съгласно CNN, 400 млн. $ за 12 месеца.
 Мъск е отказал на Украйна разширение на интернет услугата Starlink до Крим
Мъск е отказал на Украйна разширение на интернет услугата Starlink до Крим

Това твърди източник на Financial Times, представен от международните медии

Въпросът е решен, само че в диалози с представители на Белия дом Мъск пази позицията, че украинците може да употребяват Starlink освен за защита, само че и с офанзивни цели и това би довело до спомагателна ескалация.

Така съгласно NYT достъпът до Starlink става подвластен от хода на бойните дейности - посредством т.нар geofensing Мъск взема решение къде терминалите работят и къде стопират. Киев получава, да вземем за пример, корав отвод да употребява сателитния интернет към окупирания полуостров Крим. Налага се през юни тази година Пентагона да се намеси и да закупи стотици Starlink терминали при условия, които не дават на Илон Мъск да дефинира зоните на прилагане.

Още нещо : Близо дузина страни са обсъждали тематиката Starlink с високопоставени американски представители, показват източници на NYT. Опасенията им са сходни - Мъск има прекомерно огромна власт върху технология, която може да се окаже с сериозна значимост при положение на боен спор.

Тайван, да вземем за пример, се въздържа да употребява Starlink тъй като съгласно висшето политическо управление на страната не е ясно по какъв начин милиардерът ще реагира при възможна китайска експанзия. По-специално, не е ясно дали няма просто да изключи Starlink, с цел да защищити заводите за своите електрически автомобили Tesla в Китай.
 Сателитният интернет на Мъск Starlink навлиза в Африка, само че ще може ли някой да си го разреши?
Сателитният интернет на Мъск Starlink навлиза в Африка, само че ще може ли някой да си го разреши?

Услугата Starlink е ориентирана най-много към консуматори, които живеят в отдалечени региони без достъп до интернет услуги

Парадоксално, само че и в Пекин имат опасения във връзка с Starlink - комунистическата страна не желае терминалите да работят на нейна територия, тъй като по този начин ще може да се заобикалят ограниченията за цензура на интернет наличието. Китай възнамерява да изстреля свои 13 000 интернет спътника в орбита.

Евросъюзът към този момент задели 2,4 милиарда $ за своя сателитна система за " отбрана на виталните си ползи ", като тя може да проработи още през 2027 година
 Създава се европейски съперник на Starlink на Илон Мъск
Създава се европейски съперник на Starlink на Илон Мъск

Френският оператор Eutelsat покрай придобиванео на английския OneWeb

Самите SpaceX на Мъск пробват да запълнят нишата с услугата за държавни клиенти Starshield, която има по-високо равнище на сигурност.

Какво следва : През идващите години сателитният интернет има капацитета да се трансформира в сфера със забележителна конкуренция. Добрият старт на Starlink дава голяма преднина на компанията, само че желанието на нейния притежател да я употребява като геополитически инструмент сигурно ще отвори пазар и за още играчи.

Това ще стане изключително очевидно през идващите 2-3 години, когато още няколко галактически системи за многократна приложимост се чака да влязат в употреба.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР