Властта планира да отиде и по-далеч и напълно да прекрати

...
Властта планира да отиде и по-далеч и напълно да прекрати
Коментари Харесай

В Швеция установиха, че децата оглупяват заради дигиталното образование

Властта възнамерява да отиде и по-далеч и изцяло да приключи цифровото образование за деца под 6-годишна възраст

През предишния месец, когато децата се върнаха на учебно заведение в Швеция, доста от техните учители сложиха нов акцент върху печатните учебници, четенето мислено и упражненията по ръкопис, отделяйки по-малко време на таблетите, независимите онлайн изследвания и уменията за потребление с компютърна клавиатура.

Връщането към по-традиционните способи на образование е в отговор на въпросите на политици и специалисти дали мощно цифровизираният метод към образоването в страната, в това число въвеждането на таблети в детските градини, е довел до понижаване на главните умения на учениците.

Шведската министърка на образованието Лота Едхолм, която встъпи в служба преди 11 месеца като част от новото дясноцентристко съдружно държавно управление, бе един от най-изявените критици на цялостното разбиране на технологиите в образователните заведения. " Учениците в Швеция се нуждаят от повече учебници ", съобщи Едхолм през март. " Физическите учебници са значими за образованието им ", добави тя.

Миналия месец министърката заяви в изказване, че държавното управление желае да анулира решението на Националната организация за обучение, която желае да направи цифровите устройства наложителни за детските градини. Властта възнамерява да отиде и по-далеч и изцяло да приключи цифровото образование за деца под 6-годишна възраст, заяви още ведомството пред Асошиейтед прес.

Въпреки че учениците в страната реализират все по-високи резултати от междинните за Европа във връзка с уменията по четене, интернационалната просветителна оценка на равнищата на четене за четвъртокласниците - Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS), акцентира спад измежду децата в Швеция в интервала 2016-2021 година

През 2021 година шведските четвъртокласници са имали приблизително 544 точки на теста, което съставлява спад по отношение на междинното равнище от 555 точки през 2016 година Въпреки това техните резултати към момента слагат страната наедно с учениците от Тайван, които заемат седмото място по общ резултат в класацията.

За съпоставяне, Сингапур - който оглавява класацията - е подобрил резултатите по четене на четвъртокласниците си по модела PIRLS от 576 на 587 точки за същия интервал, а междинният резултат на учениците в Англия е претърпял лек спад от 559 точки през 2016 година на 558 точки през 2021 година

Според специалисти в региона на образованието някои от пропуските в образованието може да са резултат от коронавирус пандемията или да отразяват възходящия брой възпитаници имигранти, които не приказват шведски като майчин език, само че все пак прекомерното потребление на цифрови устройства по време на образователните занятия може да докара до закъснение на младежта в съществени образователни дисциплини.

" Съществуват ясни научни доказателства, че цифровите принадлежности по-скоро утежняват, в сравнение с да усъвършенстват образованието на учениците ", обявиха представители на Каролинския институт - шведски медицински университет - в изказване от предишния месец по отношение на националната тактика за цифровизация на образованието в страната. " Смятаме, че фокусът би трябвало да се върне върху придобиването на познания посредством печатни учебници и експертни знания на учителите, а не върху придобиването на познания най-вече от свободно налични цифрови източници, които не са били тествани за акуратност ", обявиха от високоуважавания медицински университет, фокусиран върху научните проучвания.

Бързото налагане на цифрови принадлежности за образование провокира безпокойствие от страна на Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО).

В отчет, оповестен предишния месец, ЮНЕСКО насочи " незабавен апел за потребление на технологиите в образованието по подобаващ метод ". Докладът приканва страните да ускорят интернета в учебните заведения, само че в същото време предизвестява, че технологиите в образованието би трябвало да се ползват по този начин, че те в никакъв случай да не заместват образованието, водено от учителя, и да поддържат общата цел за качествено обучение за всички.

В шведската столица Стокхолм 9-годишният Ливиън Палмър, третокласник в началното учебно заведение Юргордсколан, изрази утвърждението си за прекарването на повече образователни часове офлайн. " Харесва ми да пиша повече в учебно заведение, да вземем за пример на хартия, тъй като просто е по-приятно, нали знаете ", сподели той пред АП по време на неотдавношно посещаване в учебното заведение.

Неговата учителка Катарина Бранелиус съобщи, че още преди деликатните инспекция на национално ниво тя е подбирала по кои предмети да желае от учениците да употребяват таблети по време на часовете. " Използвам таблети по математика и работим с някои приложения, само че не употребявам таблети при писането на текстове ", съобщи тя.  

Учениците под 10-годишна възраст " се нуждаят от време, процедура и извършения по писане на ръка... преди да ги научите да пишат на таблет ", добави тя.

Онлайн образованието е мощно обсъждана тематика из цяла Европа, както и в други елементи на Запада. Полша да вземем за пример започва държавно финансирана стратегия за даването на преносим компютър на всеки четвъртокласник с вярата страна да се трансформира в по-конкурентноспособна в софтуерно отношение.

В Съединените щати пандемията от КОВИД-19 накара държавните учебни заведения да дават на учениците от началните учебни заведения и гимназиите милиони преносими компютри, закупени с федерални средства от програмата за подкрепяне при пандемията. Но към момента съществува разделяне по въпроса за цифровото образование, което е и една от аргументите американските учебни заведения да употребяват както печатни, по този начин и цифрови учебници, споделя Шон Райън, президент на учебното поделение в Съединените щати на издателството за учебници Макграу Хил.

" На местата, където няма съгласуваност вкъщи, преподавателите не са склонни да се осланят на цифровите технологии, тъй като мислят за най-уязвимите си (ученици) и гледат те да имат същия достъп до образованието като всички останали ", добави Райън.

Германия, която е една от най-богатите страни в Европа, е известна с бавния си преход на държавни стратегии и всевъзможен тип информация към онлайн формати, включително и в региона на образованието. Състоянието на дигитализацията в учебните заведения също се разграничава в 16-те провинции на страната, които сами дефинират образователните си стратегии.

Много възпитаници могат да завършат учебното си обучение, без да са задължени да се образоват в региона на цифровите технологии, да вземем за пример в работа с код при програмирането. Някои родители обаче се тормозят, че децата им може да не са в положение да се конкурират на пазара на труда с софтуерно по-добре подготвени младежи от други страни.

Саша Лобо, немски публицист и съветник, който се занимава с интернет пространството, счита, че е належащо изпитание на национално равнище, с цел да се форсира образованието на немските възпитаници, в противоположен случай страната рискува да изостане в бъдеще. " Ако не успеем да превърнем образованието в цифрово, да научим по какъв начин работи дигитализацията, след 20 години няма да сме просперираща страна ", сподели той в изявление за немската телевизия Цет Де Еф (ZDF) в края на предходната година.

За да противодейства на спада в резултатите на Швеция по отношението на четенето от страна на четвъртокласниците, шведското държавно управление разгласи инвестиция на стойност 685 милиона шведски крони (60 милиона евро) за закупуването на книги за учебните заведения в страната за тази година. През 2024 и 2025 година ще бъдат изразходвани по още 500 милиона крони (42 милиона евро) годишно, с цел да се форсира връщането на учебниците в учебните заведения.

Не всички специалисти обаче са уверени, че стремежът на Стокхолм да се върне към хартиените образователни е обвързван само с това кое е най-хубаво за учениците.

Критикуването на резултатите от технологиите е " известен ход на консервативните политици ", съобщи Нийл Селвин, учител по педагогика в университета " Монаш " в Мелбърн, Австралия. " Това е явен метод да се каже или да се алармира за ангажираност към обичайните полезности ", добави той.

" Шведското държавно управление в действителност има право, когато споделя, че няма доказателства за това, че технологиите усъвършенстват образованието, само че съгласно мен това е по този начин, тъй като няма ясни доказателства за това какво работи с технологиите ", добави Селвин. " Технологиите са единствено част от една в действителност комплицирана мрежа от фактори в региона на образованието ", посочи той.

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР