Властовата криза в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) достигна нови висоти

...
Властовата криза в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) достигна нови висоти
Коментари Харесай

Двувластието в НЗОК се задълбочава, но всичко е точно

Властовата рецесия в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доближи нови висоти в петък, когато първо пресцентърът на институцията популяризира информация за настоящите отговорности към непознати здравни фондове, потвърждаващи изнесените преди дни от шефа Камен Плочев данни, а след края на съвещанието на надзорния й съвет неговият ръководител Жени Начева ги опроверга и съобщи, че пресцентърът не е бил упълномощаван да изнася информацията.

Същевременно тя успокои, че няма заплаха Националният рамков контракт сред НЗОК и Лекарския съюз да не бъде подписан – нещо, за което преди ден настоя финансовият министър Владислав Горанов до изясняването на точния размер на отговорностите към непознатите сътрудници.

При неуспех на контракта, който би трябвало да бъде подписан до 28 февруари, би пропаднало нарастването на цените на половината клинични пътеки, по които НЗОК заплаща на лечебните заведения и това взриви лекарското съсловие, което заплаши с митинги. С писмо до премиера Бойко Борисов от Българския лекарски съюз настояха в петък общият интерес на пациентите, лекарите и сестрите да не бъде обречен поради позволените неточности. На събор на съсловната организация в събота би трябвало да бъде даден мандат на ръковоството й за подписването на контракта.

Самият Горанов в петък съобщи, че съгласно него нищо не постанова актуализация на бюджета на НЗОК. Той още веднъж настоя да се посочи размерът на задълженията към непознатите каси, защото може да се окаже, че сметките по рамковия контракт са правени в положение на подвеждане за техния мащаб.

Междувременно стана ясно, че шефът на НЗОК проф. Камен Плочев е признат в болница поради влошено здравословно положение.

Пререканията сред надзора и шефа не престават в неприсъствен режим

Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, което трябваше да обясни разминаването в изказванията на Жени Начева и Камен Плочев за мащаба на казуса с задълженията към непознатите каси, в последна сметка сгъсти още повече мъглата. В петък сутринта пресцентърът на НЗОК изпрати настояща информация, която удостоверява данните от писмото, с което Плочев желае от депутатите актуализация на бюджета и които в сряда той показа пред депутатите от парламентарната здравна комисия. Според данните общият дълг към 31 януари е 271.2 млн. лв., от които 133.4 млн. лв. просрочени .

Освен това писмото на пресцентъра съдържа и признанието, че " поради растежа на сумите по постъпващите от другите страни искове, зародили при използване на регламентите в резултат на присъединението на България към Европейски Съюз, отговорностите на България по регламентите доста надвишават финансовите благоприятни условия на НЗОК, образувани от здравноосигурителни вноски ".

" Данните за просрочените отговорности на НЗОК към непознати здравни фондове, предоставени на медиите, не са правилни ", разгласи след съвещанието на надзора ръководителят му зам.-министър Жени Начева и добави, че Надзорният съвет не е упълномощавал пресслужбата да изнася такава информация.

По думите й правилна информация ще бъде предоставена след незабавна вътрешна инспекция в понеделник. Според нея разминаването в данните се дължи на друг метод на събиране и култивиране на информацията в другите звена на касата.

" Това, че има милиони отговорности не значи, че има проблем или че казусът не е контролируем. Има разлика сред общия размер на отговорностите, просрочените отговорности и това по какъв начин те се отразяват в системата за вътрешно-финансово ръководство и надзор на касата ", разяснява тя.

Нямало върнати българи, нито застрашени от лекуване в чужбина

Начева още веднъж увери, че лекуването на български жители в Европейски Съюз не е застрашено поради забавеното разплащане от страна на НЗОК. Според нея заложените в бюджета на НЗОК за тази година 73 млн.лв. за разплащане с непознатите фондове ще бъдат задоволителни и няма да има напрежение, защото има съглашения за разсрочване на заплащанията.

Същевременно Начева опроверга и изнесените в сряда от Плочев данни за постъпили над 600 тъжби за две години от пациенти за отказано лекуване в непознати клиники поради задълженията на НЗОК.

“Всъщност тъжби няма, а тези над 600 лица са хората, които са декларирали възобновяване на заплащанията след лекуване в чужбина. Няма нито една тъжба, постъпила в касата от съответно лице, нито е застрашено лекуването на което и да е лице в чужбина “, сподели още Начева.

Тя увери, че сега НЗОК като администрация работи добре, макар че проф. Плочев е в болничен.

Горанов: Не би трябвало да се прави актуализация на бюджета

Финансовият министър Владислав Горанов също разяснява, че не би трябвало да се прави актуализация на бюджета на НЗОК, за каквато упорстват и от Българска социалистическа партия, които поддържат Плочев.

" Защо би трябвало да се прави актуализация в случай, че имаме 407 млн. лева повече? Защо да вършим актуализация на бюджет, който е признат преди два месеца и в случай, че не сме решили по какъв начин да разпределим спомагателния запас? ", съобщи Горанов.

Той още веднъж разкритикува държанието на шефа на касата проф. Камен Плочев, който към този момент беше охулен от премиера и парламентарната група на ГЕРБ, а здравният министър Кирил Ананиев непосредствено му изиска оставката.

" Със сигурност не е този метод, по който би трябвало да се координира здравната система с писма до ръководителите на парламентарни групи. България е конституционна република с парламентарна ръководство, само че функционалностите във връзка с ръководството на държавния бюджет са непрестанно вменени на изпълнителната власт в същата тази конституция. Правото на промени в бюджета също е непокътнато единствено за Министерски съвет ", съобщи Горанов.

Според него разликата в сметките на НЗОК би трябвало да бъде обяснена. " Официалната статистика, която в сходство в Закона за обществените финанси и напътствията, които Министерство на финансите дава към първостепенните разпоредители дава други цифри. Това е притеснително минимум по няколко аргументи. Първо, слага се под подозрение системата за отчетност и надзор в НЗОК и на второ място качеството на цялата статистика, която изготвяме за известието на недостига и дълга към Евростат “, съобщи той. Той уточни, че по тази причина е изискал и уточнения от здравната каса.

" Това, което евентуално провокира напрежение в системата, е да не се бърза с сключване на Национален рамков контракт, преди да знаем на каква основа го подписваме. Ако приемем, че шефът на НЗОК, министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят примерно 400 млн. лева при съществуване на 7 млн. лева отговорности към непознати осигурителни каси, а в действителност тези милиони са доста повече, те са били в подвеждане ", разяснява Горанов.

БЛС: Призивът на Горанов е противоконституционен

Призивът на Горанов отпреди ден, че Националният рамков контракт не би трябвало да се подписва до изясняване на мащаба на задълженията към непознатите каси, обаче навлече гнева на Българския лекарски съюз. Съюзът също се оказа в положение на ерес, откакто в четвъртък прикани да се търси сметка единствено и само от шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, а в петък изпрати писмо на Борисов, в което настояването на Горанов беше несъмнено като " противоконституционно ".

" Според БЛС по своята същина този апел е изработен в несъгласие с текст от Закона за здравното обезпечаване, съгласно който националните рамкови контракти се одобряват не по-късно от последния ден на месец февруари, и то при завършил преговорен развой. Самите рамкови контракти се сформират, с цел да подсигуряват дейностите по ЗЗО и в осъществяване на наредба от Конституцията. Поради тази причина, индиректно апелът на министъра на финансите е и противоконституционен, и то при изискване, че точно с помощта на изпълнителната власт в границите на договарянията разполагахме с 407 млн. лева повече от миналата година, с които постигнахме увеличение цената на медицинските действия и съответно на 136 клинични пътеки с устременост най-вече в детско и майчино опазване на здравето ", се споделя в писмото на Лекарския съюз до премиера.

Заплахата с рецесия и митинги остава

" Осъзнаваме, че виновните лица за несъответствието в данните за отговорностите на НЗОК към непознатите здравни институции следва да понесат своята отговорност, само че цената не трябва да е общият интерес на българските пациенти, лекари, лекари по дентална медицина, медицински сестри, както и на личната ни обязаност по трансграничната здравна помощ ", декларират лекарите и предизвестяват, че в случай че Рамковият контракт не бъде подписан или бъдат нарушени постигнатите в него сделки, ще бъде провокирана “криза в българското опазване на здравето и митинги на цялата здравна общественост “.

От БЛС приканват българското опазване на здравето да не бъде поставяно в риск с фискални цели.

" Правото на здраве е неприкосновено, прокламирано и открито в основополагащите интернационалните, европейски и национални актове, гарантиращи приетите цивилен права и ползи. Посегателството над него е компрометиране на националната сигурност и абдикация от уговорките на изпълнителната власт към народа ", се споделя в писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР