Властите във Франция, Германия и Испания в петък постигнаха споразумение

...
Властите във Франция, Германия и Испания в петък постигнаха споразумение
Коментари Харесай

Франция, Германия и Испания разработват нов боен самолет

Властите във Франция, Германия и Испания в петък реализираха съглашение за идната фаза от създаването на нов военен аероплан. Това ще бъде най-големият защитителен план в Европа с приблизителна стойност от над 100 милиарда евро, заяви " Ройтерс ".

Министерството на защитата на Германия съобщи в изказване, че индустриално съглашение е реализирано след интензивни договаряния на най-високо държавно равнище. В плана ще бъде преследван метод на съдействие на равна основа, само че е под обща френска отговорност.

" Политическото съглашение по отношение на FCAS е страхотна стъпка и - изключително в тези времена - значим знак за отличното френско-германско-испанско съдействие ", сподели немският министър на защитата Кристин Ламбрехт. Той укрепва военния потенциал на Европа и обезпечава значимо ноу-хау освен за нашата, само че и за европейската промишленост. "

По-рано източници споделиха, че идната фаза на разработка на Future Combat Air System (FCAS) се чака да коства към 3,5 милиарда евро, които да бъдат разграничени поравно сред трите страни.

Френските Dassault, Airbus и Indra - последните две съставляват надлежно Германия и Испания - са включени в схемата за започване на замяната на френските Rafale и немските и испанските Eurofighter от 2040 година

" Сега би трябвало да се подхващат редица публични стъпки в съответните страни, с цел да се разреши бързо сключване на контракт, към който ще би трябвало да се придържаме ", сподели Airbus в мнения по имейл.

Френският президент Еманюел Макрон и тогавашният немски канцлер Ангела Меркел за първи път оповестиха проекти през юли 2017 година за FCAS, който ще включва изтребител и набор от свързани оръжия, в това число дронове.

Напоследък планът - в началото предопределен да сплоти европейците след миграционната рецесия и решението на Англия да напусне Европейския съюз - е източник на напрежение сред двете страни.

Миналия месец Макрон анулира взаимна френско-германска министерска среща заради различия с Берлин по необятен кръг от въпроси, измежду които отбранителни и енергийни планове.

Двете страни се бореха повече от година, с цел да се спогодят за идващия стадий от развиването на FCAS, макар че френското и немското държавно управление като цяло се съгласиха по плана.

Някои източници считат, че виновността е в Dassault, защото компанията е отказала да отстъпи в дълготраен спор за правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

Други източници упрекнаха Airbus, че упорства за по-голям дял от работата по плана, управителен от Dassault, настоявайки, че той би трябвало да получи " равна позиция " с френската компания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР