Властите в Молдова се надяват, че започналото от началото на

...
Властите в Молдова се надяват, че започналото от началото на
Коментари Харесай

Молдова: Разчитаме на подкрепата на Букурещ за организиране на по-широки дебати в ЕС

Властите в Молдова се надяват, че почналото от началото на годината румънско председателство на Съвета на Европейски Съюз ще приближи страната към участие в тази организация, оповестява ТАСС, като цитира изказване на вицепремиера за европейската интеграция Юрие Лянка.

Ние разчитаме на поддръжката на Букурещ за образуване на по-широки диспути в Европейски Съюз за това на Република Молдова да бъде препоръчана ясна вероятност за присъединение към Европейски Съюз, уточни Лянка. Той означи опцията Румъния да резервира на напред във времето в дневния ред на Европейски Съюз въпросите за развиване на Източното партньорство, в това число тематиките за енергийна и осведомителна сигурност, проблемите на войната в Украйна и замразените спорове в Черноморския басейн, предава Българска телеграфна агенция.

В началото на предходната година ръководителят на молдовския парламент Андриан Канду съобщи, че по време на румънското председателство Република Молдова може да подаде молба за участие в Европейски Съюз. През последната година обаче връзките на Кишинев с Брюксел охладняха, като през лятото на предходната година Европейската комисия отхвърли да отпусне плануванаъа за Молдова финансова помощ от 100 милиона евро. Бе обявено още, че финансирането на Република Молдова ще бъде прекъснато минимум до парламентарните избори на 24 февруари 2019 година, напомня ТАСС.

Брюксел подлага на критика дейностите на ръководещата коалиция от проевропейски партии в Молдова. Недоволство провокира прекосяването към смесена изборна система, оповестената прошка за капитала и анулацията през юни 2018 година на резултатите от изборите за кмет на Кишинев, на които победи претендентът на дясната съпротива Андрей Нъстасе. В Кишинев се надяват да възстановят съдействието с Брюксел след изборите, само че все още въпросът за подаване на молба за участие в Европейски Съюз не се разисква, показва ТАСС. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР