Властите в Мексико арестуваха в четвъртък Овидио Гусман, син на

...
Властите в Мексико арестуваха в четвъртък Овидио Гусман, син на
Коментари Харесай

Размирици избухнаха в Мексико след ареста на сина на наркотрафиканта Ел Чапо

Властите в Мексико арестуваха в четвъртък Овидио Гусман , наследник на авторитетния наркотрафикант Хоакин Гусман, прочут с прякора Ел Чапо . Това докара до всеобщи безредици в едноименния щат, в който е и домът на картела „ Синалоа “, на чело на който стои тази фамилия.

Овидио Гусман стана основна фигура в организацията след екстрадицията на татко си в Съединени американски щати през 2017 година Ел Чапо сега е в американски затвор, където излежава доживотна присъда поради наркотрафик и пране на пари.

Синът му, прочут с прякора Мишката, е арестуван по обвиняване, че е поел контрола над част от картела на татко си, заяви министърът на защитата на Мексико Луис Сандовал.
 Няма доста обществени фотоси на Овидио Гузман. Тази фотография беше публикувана от мексиканското държавно управление през 2019 година, когато за първи път арестуват сина на Ел Чапо.
Губернаторът на щата Синалоа Рубен Роча заяви късно през нощта, че 7 представители на органите на реда са били убити, а 21 души са ранени, измежду които и 8 цивилни, съобщи Ройтерс. По думите му е имало 12 конфликта с полицията, 25 обира, а 250 автомобила са били запалени и потребление да блокират основни улици.

Властите приканиха жителите на щата да останат вкъщи, до момента в който обстановката не се успокои.

По-голямата част от размириците са съсредоточени в град Кулиакан, където е и центърът на интервенцията на картела, написа Би Би Си. Това не е първият път, в който членове на мексикански картели дават отговор с принуждение на арест на някой от водачите си. Самият Овидио Гусман беше задържан през 2019 година, което докара до сходен всеобщ протест. Властите тогава затвориха летищата и учебните заведения в щата. В последна сметка те бяха принудени да освободят Гусман, с цел да спрат размириците.

Всички полети от летището в Кулиакан бяха спрени и този път, откакто една от авиолиниите заяви, че по неин аероплан е било стреляно.
 Властите оповестиха за минимум 250 запалени транспортни средства от поддръжниците на картела на 5 януари.
Картелът „ Синалоа “ е една от най-големите организации за наркотрафик в света. Държавният департамент на Съединени американски щати оповестява, че съгласно тяхното разузнаване Овидио и брат му Хоакин Гусман сега управляват към 11 лаборатории за метамфетамини в щата Синалоа, като създават към 1300-2200 кг от опиата на месец.

Вашингтон упреква Овидио Гусман и в това, че е поръчал убийствата на няколко информатора, наркотрафикант и известен мексикански артист, който е отказал да пее на сватбата му.

През декември Съединени американски щати оповестиха премия до 5 милиона $ за информация, която води до ареста или осъждането на Гусман и трима от братята му. За всички тях се счита, че са на управителни постове в картела.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Десетки хиляди делфини в Черно море също са жертва на войната в Украйна Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР